Ashura ja muharram

Koko muharram-kuukausi on shiiamuslimeille suruaikaa. Tänä aikana ei ole hyvä järjestää tai viettää muita iloisia tapahtumia (syntymäpäivät, häät jne.).

Muharramin mustin päivä on 10. päivä eli ashura. Se on päivä, jolloin profeetan (rauha hänelle ja hänen perheelleen) tyttärenpoika imaami Husain (rauha hänelle), hänen perheensä (rauha heille), pienetkin lapset (rauha heille), hänen veljiään (rauha heille) sekä ystäviään (rauha heille) tapettiin julmasti. Yhteensä tänä päivänä murhattiin raa’asti 72 henkilöä.

Ennen kuolemaansa he kärsivät kolme päivää piirityksessä ilman vettä, ja vaikka imaami Husain (rauha hänelle) yritti monta kertaa estää yhteenoton, vastapuoli ei hyväksynyt sitä ja aloitti taistelun. Siitäkin huolimatta, että koko islamin historian ajan Moharram-kuussa sotiminen on ollut kiellettyä. Imaami (rauha hänelle) vei kuuden kuukauden ikäisen vauvansa Ali Asgharin (rauha hänelle) hyökkääjien nähtäviksi ja sanoi: “Jos olen mielestänne syyllinen, tämä lapsi ei ole. Jos mielestänne otin hänet vain verukkeeksi tänne, ottakaa vain hänet ja antakaa hänelle vettä…” Imaamin lause ei ehtinyt loppuun, kun eräs mies ampui vauvan kurkkuun nuolen jousipyssyllä, niin että vauvan pää jäi roikkumaan niskaan ihon varassa. Tämä oli yksi niistä kerroista, kun Imaami Hussein (rauha hänelle) itki eikä pystynyt viemään lasta takaisin äidille, joka odotti että lapsi palaa takaisin sammutettuaan janonsa.

Ashura on meille järkyttävä surunpäivä, jota muistellaan erityisissä tilaisuuksissa moskeijoissa ja kodeissa, joissa voidaan laittaa myös mustaa kangasta kiertämään seinää ja pukeutua itse mustiin. Muistelu tapahtuu esim. niin että saarnataan islamista, jonka jälkeen kuunnellaan tapahtumasta kertovia runoja. On tavallista että ihmiset alkavat itkeä tätä kertomusta kuunnellessaan. Ashura-päivän iltana, kun imaami (rauha hänelle) perheineen ja ystävineen oli tapettu, hyökkääjät alkoivat polttaa heidän telttojaan ja ryöstivät eloonjääneet vaimot ja lapset. Tämän muistoksi järjestetään myös edellä mainitun kaltaisia tilaisuuksia. Joissain maissa on tapana mennä illalla moskeijaan, sammuttaa valot ja laittaa vähän savea pään päälle ja istua pimeässä alas. Sen jälkeen kierretään kävellen muutama askel ja istutaan taas alas. Näin kerrataan sitä, mitä uhreille ashuran iltana tapahtui. Koko moharram-kuukausi on suruaikaa.

Arba’in on 40. päivä imaami Husainin (rauha hänelle) kuolinpäivän eli ashuran jälkeen. Se sijoittuu siis safar-kuukauden 20. päivään. Myös tätä vietetään surupäivänä. Viikon päästä tästä (28. safar) on muslimien kunnioitetun profeetan (rauha hänelle ja hänen perheelleen) kuolinpäivä ja myös imaami Hasanin (rauha hänelle) marttyyrikuoleman päivä. Tämä on myös suuri surunpäivä, jolloin voidaan kokoontua puhumaan islamista ja muistelemaan profeettaa (rauha hänelle ja hänen perheelleen) ja imaami Hasania (rauha hänelle). Sekä profeetta Muhammadin (rauha hänelle ja hänen perheelleen) että imaami Hasanin (rauha hänelle) kuolemaa surraan itkien. Seuraavana päivänä (29. safar) on imaami Ali Ridhan (rauha hänelle) marttyyrikuoleman muistopäivä. Muharram-kuussa alkanut suruaika päättyy tähän päivään.

Älä pidä kuolleina niitä, jotka on surmattu Jumalan tiellä. He elävät Jumalan luona onnellisina siitä armosta, jonka Jumala on heille osoittanut… (Pyhä Koraani 3:169-170)

Author: Editor