Islamilainen avioliitto-käsikirja nuorille muslimeille

SISÄLTÖ

Alku – Islamilainen avioliitto-käsikirja nuorille muslimeille
01. Esittely
02. Avioliiton tärkeys Islamissa
03. Koska pitää avioitua?
04. Puolison valinta
05. Avioliittoseremonia
06. Hääyö
07. Päivät ja ajat seksille
08. Seksitekniikat
09. Dua raskautta varten
10. Ehkäisy ja abortti
11. Suuri rituaalinen puhdistautuminen/pesu (ghusl janabat)
12. Molemminpuoliset oikeudet ja käyttäytyminen
13. Muiden perheenjäsenten velvollisuudet
14. Islamilaisten sanojen yhteenveto
15. Lähteet

ISLAMILAINEN AVIOLIITTO-KÄSIKIRJA NUORILLE MUSLIMEILLE

Imam Ja’far as-Sadiq (a.s.) sanoi: Kun henkilö aikoo kosia avioliittotarkoituksessa, hänen tulisi rukoilla kaksi Rak’ata (osaa) rukousta, ylistää Allahia ja sanoa seuraavat sanat:

Translitterointi: Bismillah hir Rah’maanir Rah’eem. Allaahumma inni oreedo an atazawwaja faqaddirli minannisaa-e- a-‘affahunna farjawn wa ah’faz’ahunna li fi nafseha wa maali wa aw sa-a’-hunna li rizqan wa a’-z’amahunna li barakatan fi nafseha wa maali anna atroko faqaddirli minha waladan t’ayyaban taj-a’lahu khalafan s’aaleh’an fi h’ayaati wa ba’da mauti.

Käännös: Jumalan Armeliaan Armahtajan nimeen. Oi Allah! Aion avioitua. Siksi osoita minulle puhtaimmista naisista se, joka vartioisi tähteni itseään ja omaisuuttani. Joka on kaikkein lupaavin elatuksen ja runsauden kasvuun. Sitten hänen kohdustaan suo puhdas poika joka olisi suloinen muisto minusta elämässäni ja kuolemani jälkeen.

01. ESITTELY:

A. Kuka tarvitsee tätä kirjaa?

Tämä kirja on koottu niille, jotka aikovat avioitua lähitulevaisuudessa tai uudelleen avioituville henkilöille. Tässä lyhyessä Käsikirjassa olemme yrittäneet laittaa asioita pähkinänkuoreen. On suositeltavaa lukea myös muita yksityiskohtaisia kirjoja avioliitosta. Niiden viitteitä on annettu tämän kirjan lopussa.

B. Miksi meidän pitää tietää säännöistä?

On jokaisen muslimin velvollisuus seurata Islamin lakeja – ei vain rukouksiin ja paastoon liittyen, vaan myös kaikissa teoissamme. Islam on esitellyt tarkkaan säännöt liittyen avioliitoon ja myös seksiin. Joten jos haluat täysin seurata Islamia, sinun tulee tietää Islamin säännöt ja rajoitukset koskien avioelämää. Islam ei ole koskaan tukahduttanut ihmisten luonnollisia tunteita, mutta tarjoaa säännöt, jotka ovat Jumalallisia.

Tämä ei vain auta sinua olemaan uskollinen uskonnollesi, vaan auttaa sinua myös suojaamaan itseäsi seksikirjallisuuden tulvalta, joka esittelee tämän luonnollisen vaiston sellaisena, joka pitää jättää kontrolloimatta kokonaan. Länsimainen seksimoraali sallii useat asiat, jotka ovat kiellettyjä Islamissa. Syy tiettyjen tekojen kieltoon ei ole yksilön vapauden loukkaaminen, vaan se että Islam koskee paitsi fyysistä hyvinvointiasi myös henkistä kehitystäsi. Yhä enemmän voimme nähdä alennusta yhteiskunnassa, jossa esiintyy täydellinen seksuaalinen vapaus.

C. Kirjan päätarkoitus.

Uuden elämän alkaminen tapahtuu avioliiton kautta. Jos Islamin säännöt tunnetaan ja niitä seurataan, syntyvä lapsi tulee olemaan puhdas. Insha Allah, perillisemme kykenevät siten seuraamaan Pyhää Profeettaamme (s.a.w.) ja hänen pyhää perhettään (Ahlul-Bayt) (Talon väki) (a.s.).

02. AVIOLIITON TÄRKEYS ISLAMISSA:

Pyhä Koraani sanoo: Ja avioitukaa teidän joukostanne niiden kanssa, jotka ovat naimattomia ja jotka ovat sopivia mies- ja naisorjienne joukosta; jos he ovat köyhiä, Allah vapauttaa heidät heidän tarpeestaan Hyvyydestään; ja Allah on Antava, Tietävä. (Valon Suura 24:32)

Ylläoleva jae alkaa sanoilla Wa Ankehoo (Ja avioitukaa…). Nikah-sanan käskymuoto osoittaa, että se on joko pakollista tai erittäin suositeltavaa. Oppineiden mukaan, huolimatta siitä että se on suositeltavaa, se tulee pakolliseksi, jos on mahdollisuus että joudutaan syntisiin tekoihin.

Profeetta (s.a.w.) sanoo: “Mitään taloa ei ole rakennettu Islamissa rakastetummaksi Allahin silmissä kuin avioliiton kautta (suom. huom. rakennettu).”

Toisessa tapauksessa Profeetta (s.a.w.) sanoi: “Parhaat ihmiset kansastani (Ummat) ovat ne, jotka menevät naimisiin ja ovat valinneet vaimonsa; ja pahimmat ihmiset kansastani ovat ne, jotka ovat pysyneet poissa avioliitosta ja eläneet elämänsä poikamiehinä.”

Imam Ali (a.s.) kehottaa, “Avioitukaa, koska avioliitto on Profeetan tapa.” Profeetta (s.a.w.) sanoi myös: “Kuka tahansa haluaa seurata tapaani, hänen tulisi tietää että avioliitto on (yksi) minun tavoistani.”

A. Seksin tärkeys avioliitossa

Islamissa avioliittoa ei ole rajoitettu platoniseksi miehen ja vaimon suhteeksi eikä sen tarkoitus myöskään ole pelkästään lisääntyminen. Islamin termi avioliitolle, “Nikah” tarkoittaa kirjaimellisesti sukupuoliyhdyntää. Miksi sitten Islam antaa laajat säännöt ja rajoitukset koskien seksiä? Näin oli koska Islam käsittää täydellisesti, että seksuaalisia vaistoja ei saa täysin tukahduttaa. Niitä voidaan vain rajoittaa ihmisten hyvinvoinnin tähden tässä elämässä ja heidän menestyksekseen tuonpuoleisessa.

Seksiä avioliitossa suositellaan avoimesti Koraanissa. “Kun he [eli vaimot] ovat puhdistaneet itsensä [kuukautisten jälkeen], menkää heihin niin kuin Allah on määrännyt. (Karjan Suura 2:222)

B. Seksuaalisen halun täyttymys

Pyhä Profeetta (s.a.w.) ja Pyhät Imaamit (a.s.) myös rohkaisivat seuraajiaan avioitumaan ja täyttämään seksuaaliset halunsa laillisella tavalla kuten nähdään: Pyhä Profeetta (s.a.w.) sanoi: ”Oi nuoret miehet! Suosittelen teille avioliittoa.”

Imam Reza (a.s.) sanoi: “Kolme asiaa olivat Jumalan Lähettilään tapa: hajusteen käyttö, [ylimääräisten] karvojen poistaminen ja vaimon luona käynti.”

C. Selibaatti ja ”luostarielämä” on kielletty

Islam on täysin vastaan selibaattia. Uthman bin Maz’un oli Profeetan läheinen seuralainen. Eräänä päivänä hänen vaimonsa tuli Profeetan luo ja valitti: ”Oi Jumalan Lähettiläs! Uthman paastoaa päivän ja jää rukoilemaan yöksi.” Toisin sanoen hän tarkoitti, että aviomies vältti seksuaalista suhdetta öisin ja päivin. Profeetta suuttui. Hän ei edes odottanut laittaakseen jalkineensa jalkaansa. Hän meni Uthmanin taloon ja löysi tämän rukoilemasta. Kun Uthman lopetti rukouksensa ja kääntyi Profeettaan päin, tämä sanoi: “Oi Uthman! Allah ei lähettänyt minua ”luostarielämää” varten, paremminkin Hän lähetti minut yksinkertaisen ja suoran [Shariah] kanssa. Paastoan ja rukoilen ja minulla on myös intiimit suhteet vaimoni kanssa. Joten kuka tahansa pitää minun tavastani, sitten hänen tulisi seurata sitä, ja avioliitto on yksi tavoistani.”

D. Avioelämän edulliset vaikutukset

Lukuisat tutkimukset todistavat, että avioituneet ihmiset pysyvät terveempinä fyysisesti ja henkisesti. Islam on aina korostanut, että avioliitto on meille edullinen monessa suhteessa.
Islam myös pitää avioliittoa keinona varmistaa hengellinen valmius. Profeetta (s.a.w.) sanoi: “Joka avioituu, on jo varjellut puolet uskonnostaan, joten hänen tulisi pelätä Allahia toisen puolen tähden.” Kuinka totta! Henkilö joka täyttää seksuaaliset halunsa laillisesti, harhautuu harvoin hengellisissä pyrkimyksissä.

E. Avioliitto lisää rukousten arvoa

Profeetta (s.a.w.) sanoi: “Kaksi rak ‘ata (osaa) avioituneenhenkilön rukoilemana on parempi kuin yksinäisen henkilön yön palvelus ja paasto.” Nainen tuli Profeetan (s.a.w.) luo ja sanoi yrittäneensä tehdä kaikkensa viehättääkseen aviomiestään, mutta turhaan; mies ei jätä mietiskelyään kiinnittääkseen huomiota häneen. Profeetta (s.a.w.) käski hänen kertoa miehelleen sukupuoliyhdynnän palkkiosta, jota hän kuvaili seuraavasti: “Kun mies lähestyy vaimoaan, häntä vartioi kaksi enkeliä ja [tuolla hetkellä Allah näkee] hänet kuin soturina taistelemassa Allahin tähden. Kun hän on yhdynnässä hänen kanssaan, hänen syntinsä putoavat kuin puun lehdet [syksyllä]. Kun hän suorittaa suuren pesun (ghusl janabat), hän on puhdistunut synneistään.”

F. Avioliitto lisää elatusta

Pyhä Profeetta (s.a.w.) sanoi, “Antakaa yksinäisille puolisot, koska Allah parantaa heidän moraaliaan (avioliiton varjossa) ja laajentaa heidän toimeentuloa ja lisää heidän anteliaisuuttaan (inhimillisiä arvoja).”

03. KOSKA PITÄÄ AVIOITUA?

Oikea aika ja ikä avioitua on, kun yksilö saavuttaa seksuaalisen sekä henkisen kypsyyden. Henkinen kypsyys voi tarkoittaa kykyä perustaa vakava perhe-elämä ja kykyä täyttää perheenjäsenten oikeudet.

Puolison ja perheen tarve on luonnollinen ja vaistomainen tarve, jonka Allah Viisaudessaan on asettanut ihmisiin. Se herätetään omalla ajallaan ja vaiheessaan, jolloin se herättää vaatimuksensa. Jos siihen vastataan ajoissa ja sen vaatimukset täytetään, se kulkee luonnolliseen suuntaansa ja tekee henkilöstä täydellisen. Jos sitä viivytetään tai siihen vastataan väärällä ja luonnottomalla tavalla, se harhautuu luonnollisesta suunnastaan ja voimistuu ja kapinoi, eikä vain turmele itseään vaan myös ihmisen.

Kuka on ”lainvoimainen” avioitumaan?

Islamissa on useita suosituksia sille, koska mies tulee ”lainvoimaiseksi” ottamaan naisen käden avioliitossa. Islamin lakien mukaan poika on Baligh (islamin mukaan lainvoimainen), kun hän saavuttaa 15 vuoden iän tai tulee seksuaalisesti kykeneväksi ja on saavuttanut murrosiän. Mutta tämä ei ole tarpeeksi, jotta henkilö voisi tehdä avioliittosopimuksen.
Toisin kuin murrosikään liittyvät lait, on olemassa käsite ”Rushd”, joka voidaaan kääntää “johtamiskyvyksi” tai kypsyydeksi. Aviomiehen tulee olla ”Rashid” ja vaimon ”Rashidah”, niin että avioelämän vastuut tulevat kyvykkäästi hoidetuksi. Islamin lakikirjoista voi löytää yksityiskohtaista lisätietoa fyysisestä ja psyykkisestä kypsyydestä.

Suositus aikaiselle avioitumiselle.

Islam suosittelee vahvasti aikaista avioitumista. Jopa niitä jotka tuntevat, etteivät pysty vastaamaan perheen kustannuksista, vaaditaan menemään aikaisin naimisiin ja laskea usko Allahiin, koska Hän on Elatuksen Antaja (Rizq).

04. PUOLISON VALINTA:

Nyt kun olemme nähneet kuinka tärkeänä Islam on pitänyt avioliittoa ja avioelämää, voisit ehkä kysyä: “Kuinka me valitsemme puolison? Mitkä ovat Islamin tarjoamat ohjeet tähän asiaan?” Etsimmekö joitain tiettyjä luonteenpiirteitä vai yritämmekö vain saada parhaan maallisesta näkökulmasta?”

Ovatko esiaviolliset kontaktit välttämättömiä?

Ali Akber Mazaheri kirjoittaa: “Ajatus että miehen ja naisen täytyy “tuntea” toisensa ennen kuin päättävät avioitua, niin että voisivat elää onnellisina yhdessä, on illuusio. Jos tässä olisi ollut yhtään totuutta tai paikkansapitävyyttä, avioero- ja eroluvut yhteiskunnissa, joissa tätä noudatetaan, eivät olisi osoittaneet vankkaa nousua. Vastaavasti ei tiedettäisi avioliittojen, jotka tapahtuvat ilman tuollaista esiaviollista kontaktia, kestävän onnellisina.”

Shariah antaa puolisoiksi aikoville luvan nähdä toisiaan valintatarkoituksessa ja myös antaa luvan kysyä ja sanoa mielipiteitään kysyttäessä (ilman että se katsotaan olevan Gheebat (panettelua) tietyissä olosuhteissa). Meidän ei tulisi koskaan päätyä johtamaan harhaan vastapuolta tai salata puutteita valintaprosessin aikana. Tällaisella voi olla vakavat seuraukset, jos ne paljastuvat avioliiton jälkeen.

Ahle-Bait (a.s.) -koulukunta ei ole jättänyt meitä seuraamaan hetkellisiä mielihaluja tai toiveita. Meille on kerrottu paras tapa valita sopiva puoliso. Tärkein kriteeri on hurskaus tai uskonnollisuus.

A. Uskonnollisuus: Youth and Spouse Selection -kirjan kirjoittaja sanoo: “Henkilöllä jolla ei ole uskontoa, ei ole mitään.”

Kun eräs mies tuli Pyhän Profeetan (s.a.w.) luo etsimään ohjausta puolison valinnassa, hän (s.a.w.) sanoi “Teidän tulee ottaa uskonnollinen puoliso.”

Tuntien inhimillisen heikkouden kauneuteen ja vaurauteen, Jumalan Lähettiläs (s.a.w.) on varoittanut: “Miehen joka nai naisen tämän vaurauden takia, Allah jättää omaan nojaansa, ja joka nai hänet (vain) kauneuden tähden, tulee huomaamaan hänessä (asioita), joista ei pidä (epämiellyttäviä tapoja), ja Allah kokoaa kaikki nämä piirteet sille, joka nai hänet hänen uskonsa tähden (uskonnollisuuden).”

B. Hyvä luonne: Imam Reza (a.s.) kirjoitti vastauksena henkilölle, joka oli kysynyt häneltä neuvotaanko naittamaan tyttärensä henkilölle, joka on tunnettu pahasta luonteestaan: ”Jos hän on pahaluonteinen (pahansisuinen), älä naita tytärtäsi hänelle.” Sama pätee, jos tulevalta morsiamelta puuttuu hyvä luonne. Sellainen nainen, vaikka olisi kaunis ja rikas, tekisi aviomiehensä elämän kurjaksi. Hän ei voi koskaan olla kärsivällinen avioelämässä esiintyvissä vaikeuksissa.

C. Sopivuus: Pyhä Profeetta (s.a.w.) ei antanut tunnustusta luokkajaolle, mutta hän painotti sopivuutta. Avioituvan parin pitää olla Kufw (sopiva) toisilleen, niin että myöhemmin ei tule tarpeettomia epäilyksiä. Uskonnollisen naisen, joka noudattaa lakeja ja periaatteita, on parempi naida kaltaisensa mies.

Eräs mies kysyi Islamin Profeetalta (s.a.w.), “Kenen kanssa meidän pitää avioitua?”
Hän vastasi :”Sopivien (kumppaneiden).” “Ketkä ovat sopivia kumppaneita?”
Profeetta (s.a.w.) vastasi: “Jotkut uskovaisista ovat kumppaneita toisilleen.”
Imam Sadiq (a.s.) sanoi: “Älykästä ja viisasta naista ei saa naittaa muuta kuin älykkäälle ja viisaalle miehelle.”

D. Kunnollinen perhe: Jumalan Lähettiläs (s.a.w.) on antanut suuren painon sille, että otetaan huomioon hyvä perhetausta, kuin aiotaan avioitua.

Hän sanoi: “Nai kunnon perheen sylistä, sillä siemenellä ja perimällä on vaikutuksensa.”

Pyhä Profeetta (s.a.w.) sanoi myös: “Katsokaa hyvin varoen ja pikkutarkasti, mihin laitatte lapsenne, koska perimä ja perinnölliset ominaisuudet siirtyvät peitetysti ja tahattomasti, ja niillä on vaikutuksensa.”

E. Järki: Uskovaisten Päällikkö, Imam Ali (a.s.) kielsi jyrkästi naimasta typerää tai hullua henkilöä. “Välttäkää typerän naisen naimista, sillä hänen seuransa on onnettomuus (kärsimys), ja myös hänen lapsensa menevät hukkaan.”

F. Fyysinen ja psyykkinen terveys: Vaikka uskonnollisuus ja hurskaus ovat kaikkein tärkeimpiä, se ei tarkoita että pitäisi täysin ohittaa mahdollisen puolison fyysinen olemus ja kauneus.

Pyhä Profeetta (s.a.w.) sanoi: “Kun joku aikoo naida naisen, hänen pitäisi kysyä hänen hiuksistaan, aivan kuten hän kysyy hänen kasvoistaan (kauneudesta), sillä hiukset ovat toinen (naisen) kahdesta sulosta.”

G. Kenet voit naida? “Islamin laki on asettanut tiettyjä rajoituksia puolisosi valinnalle riippuen verisiteestä ja uskonnosta” Maulana Sayyid Muhammad Rizvi on koonnut yhteen nämä lait hienosti:

(a) Sukulaisuuteen perustuvat rajoitukset:

On tiettyjä verisiteitä, joita pidetään haramina (kielletty), kun kyseessä on avioliitto. (Yleisohjeena sinun on kielletty naida ketään, joka on sinulle Mahram (luvallinen, ei-haram – paitsi avioliittoa ajatellen). Lista tällaisista sukulaisista annettaan Koraanissa seuraavasti:

Miehelle: äiti, tytär, isänpuoleinen täti, äidinpuoleinen täti, veljen- tai siskontytär, kasvatusäiti, kasvatussisar, anoppi, tytärpuoli, miniä, kaikki naimisissa olevat naiset, käly (toiseksi vaimoksi) (Katso Koraani Naisten Suura 4:23-24)

Naiselle: isä, poika, isänpuoleinen setä, eno, sisaren- tai veljenpoika, kasvatusäidin aviomies, kasvatusveli, appi, poikapuoli, tyttären mies.

(b) Rajoitukset jotka perustuvat uskontoon:

Shiiamuslimi-mies voi naida: Shiiamuslimi-naisen ja ei-shiiamuslimi-naisen. Jos on kuitenkin vaara joutua harhaan, se on haram.

Hän voi myös naida juutalaisen tai kristityn naisen, mutta vain mut’a-avioliittoon. Kuitenkaan hän ei voi naida naista mistään muusta uskonnosta.

Shiiamuslimi-nainen voi naida: shiiamuslimi-miehen tai ei-shiiamuslimi-miehen, kuitenkin on parempi olla tekemättä niin, ja jos on vaara joutua harhaan, se on haram. Kuitenkaan hän ei voi naida ei-muslimimiestä.

(c) Serkusten väliset avioliitot:

Vaikka Shariah ei kiellä kahta (ensimmäistä) serkusta avioitumasta keskenään, on kuitenkin mielipiteitä puhuen sitä vastaan, pääosin johtuen mahdollisesta riskistä, että jälkikasvu perii perinnöllisiä virheitä/sairauksia.

05. AVIOLIITTOSEREMONIA:

1. Kihlaus (Mangni): Ei valtuuta tulevia puolisoita menemään yhdessä ulos, vaikka vanhemmat hyväksyisivät. Mies ja nainen ovat luvallisia toisilleen vasta Nikahin suorittamisen jälkeen.

2. Morsiusraha: Ei-islamilaista järjestelmää vaatia ja hyväksyä morsiusraha pitää välttää kaikissa kustannuksissa. Shariah ei velvoita morsianta tai morsiamen vanhempia missään kustannuksissa. Sulhasen on suositeltavaa maksaa jopa avioliittokulut. Kuitenkin morsian voi tuoda mitä tahansa haluaa vapaasta tahdostaan, ja se tulee aina kuulumaan hänelle.

3. Muut ei-islamilaiset tavat: Monet muut ei-islamilaiset tavat ovat hiipineet joidenkin muslimien hääseremoniaan. Nämä tavat on joko lainattu ei-islamilaisista kulttuureista tai jatkuvat aiempien sukupolvien aloittamina. Niitä täytyy välttää, vaikka jotkut ihmiset olisivatkin tyytymättömiä siitä. Ne ovat Sharian vastaisia. Muut tavat kuten kookospähkinän rikkominen jne. eivät myöskään kuulu islamilaisten rituaalien joukkoon. Kaikki toimet, tavat jne, jotka osoittavat epäkunnioitusta Islamia kohtaan tai heikentävät Islamin merkitystä ovat vältettäviä.

4. Haraam (kielletyt) teot: Jotkut hääseremonian rituaalit ovat ehdottomasti Haram kuten musiikin soittaminen. Naisille on myös Haram mennä sekatilaisuuksiin ilman hijabia (peittävä asu). Tällaiset asiat kutsuvat Jumalan raivoa ja vievät tämän pyhän tilaisuuden siunaukset.
Islamin laissa avioliitto on sopimus (Aqd). Tämän sopimuksen osia ovat seuraavat:

A. Kosinta: Islamissa miestä rohkaistaan kosimalla pyytämään naiselta tai tämän perheeltä naisen kättä avioliittoon. Islam pitää tätä luonnollisena ja suosittelee sitä osoituksena naisen kunnioituksesta ja kunniasta.

B. Morsiusraha (Mahr): Aviomieheksi aikovaa pyydetään tarjoamaan morsiamelle Mahr. Koraani sanoo: “Ja antakaa naisille heidän Mahrinsa vapaaehtoisena lahjana, mutta jos he itsestään ovat tyytyväisiä antaakseen osan siitä teille, syökää siitä nautinnolla ja huoletta”. (Naisten Suura 4:4)

Seuraavat kohdat ovat harkinnan arvoisia:

a) Mahr pitää olla avioituvan parin itsensä hyväksymä, ei vanhempien.
b) Mahr on naisen oikeus, jonka hänen aviomiehensä jää hänelle velkaa.
c) Se on vapaaehtoinen lahja eikä naisen hinta.

Mahr voi olla käteistä, materiaalista tai ei-materiaalista (kuten ohjaus tai jonkin opetus). Se voidaan maksaa etukäteen tai se voi olla lupauksen muodossa ja maksettava avioliiton solmimisseremonian aikana päätetyn mukaisesti: Moajjal (välittömästi), Muwajjal ja Indat-talab (vaadittaessa). Kuitenkin on hyvin suositeltavaa maksaa se ennen Nikahia tai sen aikana.

C. Nikah Seremonia: Shariahin mukaan tuleva vaimo sanoo: “’An Kah’tu nafsaka a’lal mah’ril ma’loom’. (“Olen antanut itseni Nikahilla sinulle sovitulla Mahrilla”).

Välittömästi mies (sulhanen) sanoo: ”Qabiltun Nikaha’” (“Olen hyväksynyt Nikahin”).

Näillä sanoilla, heistä tulee mies ja vaimo.

Jos avioituvat osapuolet eivät pysty lausumaan fraasia arabiaksi, yksi tai kaksi henkilöä tai oppinutta osoitetaan ja valtuutetaan toimimaan. Se joka edustaa morsianta kysyy ensin hänen (naisen) hyväksyntää toimia hänen puolestaan ja samoin ne kaksi jotka toimivat sulhasen puolesta. Luonnollisesti fraaseissa on pieni ero, koska henkilöt jotka ne lausuvat ovat sijaisia. Henkilö joka edustaa morsianta aloittaa sanomalla: “Ankah’tu muwakkilati muwakkilaka a’lal mah’ril ma’loom.” (“Annan Nikahilla naisen, joka on osoittanut ja valtuuttanut minut, miehelle joka on valtuuttanut sinut, sovitulla Mahrilla”)

Sulhasen edustaja lausuu: “Qabiltunnikaaha limuwakkili a’lal mah’ril ma’loom.” (“Hyväksyn Nikahin hänen puolestaan, joka on osoittanut minut, sovitulla Mahrilla”)

On suositeltavaa pitää lyhyt puhe saarna (Khutba) ennen kuin Nikah fraasi sanotaan. Tässä Khutbassa, Allahia ylistetään Hänen Viisaudestaan säätää laillinen menettely lisääntymiselle, ja sen jälkeen Profeetan (s.a.w.) perimätietoa luetaan myös.

D. Avioliitto seremonian ajankohta: Vaikka avioliittosopimus on periaatteessa mahdollinen kaikkina aikoina, on joitain päiviä, jolloin se ei ole suositeltavaa; jotkut näistä perustuvat haditheihin ja jotkut kulttuuriin, tai historiallisiin syihin.

Yleisesti ottaen me voimme luokitella nämä päivät kolmeen ryhmään:

(a) On joitain haditheja, jotka sanovat että on makruh (vältettävää) pitää avioliittoseremonia päivinä jolloin kuu kohtaa Skorpionin (tämä tunnetaan al-qamar fil aqrabina tai qamar dar aqrabina) sekä kahtena tai kolmena viimeisenä kuu-kuukauden päivinä ja keskiviikkoisin.

(b) Islamilaisessa kalenterissa on tiettyjä päiviä, jotka yhdistetään Islamin historian aikaisiin vaiheisiin; esimerkiksi 10. päivä Muharram-kuuta on surupäivä Karbalan joukkomurhalle tai Profeetan (saas) kuolinpäivä Sahar-kuussa jne. Koska muslimit ovat omistaneet nämä päivät suremiselle, on yhteisöllisesti ja jossain määrin uskonnollisesti ei-suositeltavaa pitää avioliittoseremoniaa näinä päivinä.

Shiia Ithna Ashari (12-Shiat), varsinkin Intiassa ja Pakistanissa, pitävät harvoin avioliittoseremonian 1.-10. päivinä Muharram-kuuta tai 8. Rabi al-Awwal -kuuta, koska nämä ajat sisältävät Moharramin surupäivät päättyen Imam Askarin (a.s.) marttyyrikuolemaan. Rabi al-Awwal -kuun 9. päivänä juhlitaan Zahran-päivää (Eid-e-Zahra).

Jos on tarpeellista, Nikah voidaan kuitenkin tehdä koska tahansa.

E. Tulevan mosiamen/Isän lupa: Tytön hyväksyntä tarvitaan, ja se pitää saada häneltä suoraan.

Neitsyen tapauksessa isän tai isoisän lupa tarvitaan myös. Kuitenkin jos lupa on kohtuuttomasti evätty, joissain tilanteissa tai tytöllä ei ole isää/isänpuoleista isoisää, lupaa ei tarvita. Kuitenkaan naisen joka ei ole neitsyt, ei tarvitse pyytää lupaa siinä tapauksessa, että hän menee uudelleen naimisiin.

F. Valima (Illallinen): Valima on hyvin suositeltavaa häissä. Sukulaiset, naapurit ja ystävät täytyy kutsua Valimalle. Kuitenkaan, yletön tuhlaaminen ei ole suositeltavaa, varsinkin kun pari voi käyttää saman rahan tarpeeseen.

06. HÄÄYÖ:

On hyvin suositeltavaa että häät pidetään illalla. Hadith sanoo: ”Viekää morsian uuteen kotiinsa illan aikana.” Kun morsian astuu (makuu)huoneeseen, sulhasen on suositeltavaa riisua hänen kenkänsä ja pestä hänen jalkansa (pesuvadissa) ja sitten pirskottaa vesi huoneeseen. Sitten hänen (sulhanen) tulisi tehdä wuzu (rituaalipesu) ja rukoilla kaksi rak’ata (osaa) sunnarukousta ja sitten lausua seuraava du’a (pyyntörukous):

Translitterointi: Allahummar zuqni ilfahaa wa wuddaha wa riz”aaha bi; warz”ini biha, wa-ajma’ baynana bi ah’sane ijtimaa’in wa anasi i-tilafin; fa innaka tuh’ibbul h’alaala wa tukrihul h’araam.

Käännös: Oi Allah! Siunaa minua hänen kiintymyksellään, rakkaudellaan ja hyväksynnällään; ja tee minut tyytyväiseksi häneen ja tuo meidät yhteen parhaalla liiton muodolla ja ehdottomassa sopusoinnussa; todella Sinä pidät laillisista asioista ja inhoat laittomia asioita.

Sitten hänen pitäisi pyytää morsianta tekemään wuzu ja rukoilemaan kaksi rak’ata sunnarukousta.

Kun he ovat valmiita menemään vuoteeseen, sulhasen pitäisi laittaa kätensä morsiamen otsalle ja rukoilla seuraava du’a Qiblahin (Mekan) suuntaan.

Translitterointi: Allahumma bi amaanatika akhadhtuha wa bi kalimaatika is-tah’laltuha. Fa in qaz”ayta li minha waladan, faj-‘alhu mubaarakan taqiyyan min Shi’ati Aal-i Muh’ammad (s’al-lal-laahu a’layhi wa aalihi wa sallam) wa laa taj-‘al lish Shayt’aani fihi shirkan wa laa naseeba.

Käännös: Oi Allah! Olen ottanut hänet Sinun sopimuksellasi ja tehnyt hänestä laillisen itselleni Sinun sanoillasi. Siksi jos olet suova minulle lapsen hänestä, tee hänestä (lapsesta) siunattu ja hurskas Muhammadin perheen (rauha hänelle ja heille) seuraaja; äläkä anna Saatanalle osaakaan hänestä.

Onko sukupuoliyhteys tarpeellinen ensimmäisenä yönä häiden jälkeen vai voidaanko sitä lykätä? Mitä tulee Shariahiin, ei ole pakollista eikä kiellettyä harrastaa seksiä ensimmäisenä yönä. Se on vasta-avioituneen parin henkilökohtainen päätös; sillä ei ole mitään tekemistä muiden ihmisten kanssa.

07. PÄIVÄT JA AJAT SEKSILLE:

A. Koska seksi on sallittua?

Islam on kieltänyt sukupuoliyhdynnän kuukautisten aikana. Koraani sanoo: “He kysyvät sinulta kuukautisista. Sano: ”Kuukautiset on epämukavuus (naisille). Älkää olko seksisuhteessa heihin kuukautisten aikana älkääkä lähestykö heitä (seksuaalisesti) ennen kuin veri loppuu. Sitten kun he ovat puhdistaneet itsensä, yhtykää heihin niin kuin Allah on teitä käskenyt” (Lehmän Suura 2:222)

Sharian mukaan kuukautisten kesto on kolmesta kymmeneen päivään. Jos vuoto kestää vähemmän kuin kolme päivää, kyseessä on kuukautiset; jos se kestää enemmän kuin kymmenen päivää, vuodosta lasketaan kuukautisiksi normaalikeston päivien lukumäärä, ja loppu vuoto on istehadhaa (muu kuin kuukautisvuoto), jonka aikana seksi on sallittu.

Kuukautisten aikaisen seksin kielto rajoittuu tiukasti sukupuoliyhdyntään; muu intiimi kanssakäyminen (paitsi vaginaan ja anukseen työntyminen) on sallittu. Kuitenkin, on parempi olla leikkimättä hänen (naisen) vartalollaan navan ja polvien välisellä alueella. Jos henkilö huomaa olevansa sukupuoliyhdynnässä vaimonsa kanssa havaiten, että tämän kuukautiset ovat alkaneet, hänen tulisi välittömästi vetäytyä tästä.

Yllämainitusta jakeesta käy selvästi ilmi (kunnes veri loppuu), että kun veri on loppunut, yhdyntä tulee luvalliseksi, vaikka nainen ei olisi suorittanut suurta rituaalipuhdistautumista (Ghusl). Mutta mujtahidit (lainoppineet) sanovat, että on parempi pidättäytyä yhdynnästä kunnes hän tekee Ghuslin tai ainakin pesee intiimit osansa.

Sukupuoliyhdyntä ei myöskään ole luvallista synnytyksen jälkivuodon aikana, jota kutsutaan nifas’ksi (enintään 10 päivää), päiväaikaan Ramadan-kuussa, ja kun henkilö on Ihram-tilassa Pyhiinvaelluksen aikana Mekassa. Kaikkina muina aikoina sukupuoliyhdyntä on salllittu.

Ajat jolloin sukupuoliyhdyntä on Makruh (vältettävää):

i. Pelottavien luonnontapahtumien aikana esim. pyörremyrsky, maanjäristys
ii. Auringon laskusta maghribin (iltarukous) aikaan
ii. Aamunsarastuksesta auringonnousuun
iii. Kuu-kuukauden viimeiset kolme yötä
iv. Joka kuu-kuukauden 15. ilta
v. Zil-hijjah-kuukauden 10. ilta
vii. Kun henkilö junub (henkilö jonka tulee tehdä ghusl. Kts. kohta 11).

B. Suositeltavat päivät ja ajat seksille.

Meillä on aitoja haditheja, jotka sanovat että on parempi harrastaa seksiä näinä aikoina:

i. Sunnuntai yö
ii. Maanantai yö
iii. Keskiviikko yö
iv. Torstai keskipäivä
v. Torstai yö
vi. Perjantai ilta
vii. Aina kun vaimo haluaa harrastaa seksiä

C. Koska on pakollista harrastaa seksiä?

Miehen on pakko harrastaa seksiä vaimonsa kanssa ainakin kerran neljässä kuukaudessa; tämä katsotaan yhdeksi vaimon aviollisista oikeuksista. Tämä velvollisuus on voimassa vaikka olisi pätevä syy tai jos vaimo luopuu oikeudestaan.

08. SEKSITEKNIIKAT:

Ei ole erityisiä sääntöjä tai lakeja esileikille tai yhdynnälle. Ainoat lait ja säännöt ovat rakastavaisten yhteisen ja usein sanattoman ymmärryksen kautta saavutetut. Mikä tahansa miellyttää ja tyydyttää sekä miestä että vaimoa on oikein ja hyväksyttävää; ja mikä tahansa yhteisesti epämiellyttävä on väärin. Ainoa rajoitus tähän yleissääntöön on Shariahin säännöt, vaikka ne ovat miehen tai vaimon toiveita vastaan.

A. Esileikki on erittäin suositeltavaa.

Islam rohkaisee esileikkiin. Imam Ali sanoi: “Kun aiotte harrastaa seksiä vaimonne kanssa, älkää kiirehtikö, koska naisella (myös) on tarpeensa (joiden pitäisi täyttyä).” Seksiä ilman esileikkiä on verrattu julmuuteen. Profeetta (s.a.w.) sanoi, “Kolme ihmistä ovat julmia: …henkilö joka harrastaa vaimonsa kanssa seksiä ennen esileikkiä.”

Toinen hadith vertaa seksiä ilman esileikkiä eläinten käytökseen: “Kun kuka tahansa teistä harrastaa seksiä vaimonsa kanssa, hänen ei tulisi kiiruhtaa häneen niin kuin linnut; sen sijaan hänen pitäisi olla hidas ja viivyttelevä.”

Naisten roolista seksuaalisessa esileikissä Imamit ovat ylistäneet vaimoa, joka hylkää ujouden kun on miehensä seurassa. Imam Muhammad al-Baqir (a.s.) sanoi: “Paras nainen joukossanne on se, joka hylkää ujouden panssarin kun riisuuntuu aviomiehelleen, ja pukee ujouden panssarin ylleen kun pukeutuu taas.” Loppujen lopuksi vaatimattomuus ja siveellisyys julkisuudessa on Musliminaisen arvoleima.

Nämä sanonnat osoittavat selvästi, että aviomiehen ja vaimon pitäisi tuntea itsensä täysin vapaiksi toistensa kiihottamisessa, joka tunnetaan esileikkinä. Ei ole mitään pahaa, islamin mukaan, jos nainen on aktiivinen ja vastaanottavainen seksin aikana. Kuten Islamin Shariahissa, kaikki mujtahidit (lainoppineet) ovat yksimielisesti sanoneet, että sukupuolinen esileikki tekona on itsessään mustahab (suositeltavaa) – kuten on myös suositeltavaa olla kiirehtimättä yhdyntää. Molemminpuolinen mielihyvä ja tyydytys ovat avainsanoja.

B. Esileikin tekniikat:

Mitä tulee molemminpuoliseen kiihottamiseen esileikissä, Shariah sallii aviomiehen ja vaimon katsoa, suudella, koskettaa, haistaa ja kiihottaa mitä tahansa ruumiinosaa toistensa vartaloissa. Siksi suuseksi, kuten sitä kutsutaan, on sallittu. Imam Musa al-Kazimilta (a.s.) kysyttiin kerran: “Voinko henkilö suudella vaimonsa vaginaa?” Imam sanoi: “Siinä ei ole ongelmaa.”

Ainoa rajoitus on että ei pitäisi käyttää vieraita esineitä. Rajoitus vieraiden esineiden käyttöön perustuu seuraavaan hadithiin. Ubaydullah bin Zurarah sanoi, että hänellä oli vanha naapuri, joka omisti nuoren orja-tytön. Korkean ikänsä vuoksi, hän ei kyennyt täysin tyydyttämään nuorta orja-tyttöä sukupuoliyhdynnässä. Siksi tämä pyysi häntä laittamaan sormen vaginaan, koska piti siitä. Vanha mies täytti hänen toiveensa, vaikka hän ei pitänyt ajatuksesta. Niin hän pyysi Ubaydullahia kysymään Imam Ali ar-Rezalta (a.s.) siitä. Kun Ubaydullah kysyi Imamilta siitä, Imam sanoi: “Siinä ei ole ongelmaa niin kauan kun hän käyttää jotain oman vartalonsa osaa häneen, mutta hänen ei pitäisi käyttää mitään muuta kuin omaa vartaloaan häneen.”

Vaikka masturbaatio (eli omien sukuelimien kiihottaminen itse, niin että saavuttaa siemensyöksyn ja orgasmin) ei ole sallittu, avioliitossa olevien henkilöiden kohdalla, ei ole ongelmaa, jos vaimo kiihottaa miehensä penistä siemensyöksyyn asti tai mies kiihottaa vaimonsa vaginaa orgasmiin asti. Tämä on sallittu, koska se ei ole “itsetyydytystä” – se on laillisen kumppanin kiihottamista.

C. Sukupuoliyhdyntä:

Onko jotain tiettyjä asentoja sukupuoliyhdynnässä, jotka ovat kiellettyjä Islamissa? Ei! Mitä tulee perusyhdyntäasentoihin, niille ei ole rajoituksia. Termi ”perusyhdyntäasento” tarkoittaa tunnettuja asentoja, kuten mies päällä kasvokkain, nainen päällä kasvokkain, sivuttain, kasvottain, takaa päin, jossa aviomies työntyy vaginaan takaa. Itse asiassa Shariah on jättänyt asian aviomiehen ja vaimon kokeiltavaksi ja tutkittavaksi, niin kuin he haluavat. Kuitenkin on makruh (vältettävää) käyttää seisovaa asentoa, tai olla kasvot Qiblahiin (Mekkaan) päin tai jättää Qiblah selkään päin yhdynnän aikana. On suositeltavaa pidättäytyä akrobaattisista itämaisista asennoista, joita jotkut idän ja lännen seksologit näyttävät – ne voivat aiheuttaa jopa fyysisiä vammoja.

Muistakaa, pääsääntö on molemminpuolinen mielihyvä ja joustavuus. Jos toinen ei pidä tietystä asennosta, toisen tulisi myöntyä hänen tunteelleen. On paljon korostettu, että yhdynnän aluksi kumppanien pitäisi lausua Bismillaahir Rah’maanir Rah’eem (Jumalan Armeliaan Armahtajan nimeen).

D. Anaaliyhdyntä:

Mujtahidien (lakioppineiden) mielipiteet anaaliyhdynnän luvallisuudesta vaihtelevat. Suurin osa Shi’ah mujtahideista päätyneet kahteen päätelmään: (1) että anaaliyhdyntä ei ole Haraam (kielletty) mutta vahvasti vältettävä (karahatan shadidah) ja edellyttää että vaimo suostuu siihen (2) ja jos hän ei suostu siihen, sitten kaikki mujtahidit sanovat, että on ehdottomasti pakko (wajib) pidättäytyä siitä.

Kuitenkin, elämänsä viime vuosikymmenillä, Ayatullah al-Khu’i erosi enemmistön näkemyksestä ja antoi säännön, että on ehdottomasti pakko (wajib) pidättäytyä anaaliyhdynnästä suostui vaimo siihen tai ei.

Maulana Sayyid Muhammad Rizvi sanoo, “Neuvoisin vahvasti anaaliyhdyntää vastaan” ja lainaa Imam Ja’far as-Sadiqin ja Imam Ali ar-Rezan (a.s.) sanontoja anaaliyhdynnästä: “Nainen on tyydytyskeinonne, siksi älkää vahingoittako häntä.”

E. Hygienia

Yhdynnän jälkeen kumppanit voivat ensin pyyhkiä sukuelimensä puhtailla kangaspaloilla. On suositeltavaa että he eivät käytä samaa kangasta/pyyhettä.

09. DUA RASKAUTTA VARTEN:

Imam Ja’far as-Sadiq (a.s.) on opettanut seuraavan duan:

Translitterointi: Allaahumma laa tadharni fardanw wa anta khairul waaretheen wah’eedanw wah’sheeyan fayaqs’uroo a’n tafakkori bal habli a’afiyata s’idqin dhokooranw wa onaathan aanaso behim minal wah’shate wa askuno ilaihim minal wah’date wa ashkoroka I’nda tamaame ne’matin yaa wahhaabo yaa a’zeemo yaa mo-a’z’z’amo thumma a’at’eni fee kulle a’afiyatin shukran h’atta tabloghani minha riz”waanoka fee s’idqil h’adeethe adaaail amaanate wa waqaaain bil ‘ahde.

Käännös: Oi Allah! Älä pidä minua yksinäisenä, vaikka Sinä olet paras Perijä. Olen yksin ja pelkään yksinäisyyttä. Tämä huoli on vähentänyt kiitollisuuttani Sinulle. Joten suo minulle todellinen anteeksianto ja anna minulle tyttö- ja poikalapsia, niin että heidän seurallaan voin parantaa kauhuni ja yksinäisyyteni. Joilla yksinäisyyteni hoidetaan. Niin että tämän runsauden täyttymyksestä voin kiittää sinua. Oi mahtavin Antaja, Oi Mahtavin, Oi Mahtavuuden Omistaja, tämän jälkeen suo minulle tawfeeq [=Jumalan antama apu vilpittömälle pyytäjälle], että voisin kiittää sinua joka päivä kaikesta hyvyydestä. Kunnes saavutaan hyvyytesi kiitollisuudella, totuuden puhumisella, luotetun palauttamisella ja valojen täyttämisellä.

10. EHKÄISY JA ABORTTI:

Shi’ah fiqhin (lakiopin) mukaan perhesuunnittelu on sallittu yksityinen keino asettaa tai rajoittaa perhekokoa terveydellisistä tai taloudellisista syistä. Ei ole myöskään yhtään Koraanin jaetta tai hadithia syntyvyydensäännöstelyä vastaan, eikä siitä onko wajib (pakollista) saada lapsia avioliitossa.

A. EHKÄISYKEINOT:

Tutkikaamme joitakin yleisimmin käytettyjä ehkäisykeinoja ja määritelkäämme ovatko ne luvallisia Islamissa vai eivätkö. Täytyy mainita että tutkimme näiden luvallisuutta vain Shariahin näkökulmasta. Saadakseen lääketieteellistä tietoa näiden keinojen luotettavuudesta tai sivuvaikutuksista lukijan täytyy kääntyä lääkärin tai terveydenhoitajan puoleen. Lisäksi jokaisen yksilön täytyy tarkistaa lisäehdot koskien omaa Marja’ansa (korkea-arvoinen lainoppinut).

1. Suullisesti otettavat ehkäisylääkkeet:

Ehkäisypillerit ehkäisevät raskauden estämällä ovulaation. Koska tällaiset pillerit ehkäisevät ovulaation, ehdottomasti ei ole ongelmaa niiden käyttämisessä. Kuitenkin yksilön täytyy kysyä terveydenhoitajalta mahdollisista sivuvaikutuksista.

Jälkiehkäisypillerit esim. RU486 voidaan ottaa yhdynnän jälkeen MUTTA ei sen jälkeen kun on tuntenut tai tietänyt että raskaus on jo alkanut.

2. Depo-Provera:

Depo-Provera toimii aivan kuten pillerit, mutta sen sijaan että se otettaisiin suun kautta, se annetaan ruiskeena joka kolmas kuukausi. Tämä ja muut samanlaiset ruiskeena annettavat ehkäisykeinot ovat myös sallittuja.

3. Kohdunsisäiset välineet (IUD eli Kierukka):

Kierukat ovat erimuotoisia muovisia tai metallisia välineitä, jotka asetetaan kohdun sisälle. Koska shari’an mukaan raskaus alkaa kiinnittymisestä, ei ole mitään ongelmaa kierukoiden käytössä raskaudenehkäisyvälineinä.

4. Spermaa estävät:

Kaikki pessaarit ja kondomit estävät sperman pääsyn kohtuun. Tämä tapahtuu peittämällä penis kondomilla tai peittämällä kohdunsuu kuperalla muovilevyllä tai vaginaan asetettavalla ehkäisysienellä. Siittiöitä tuhoavat aineet, jotka tappavat siittiöt ennen kuin ne saavuttavat munasolut, ovat myös estäviä keinoja. Ehdottomasti ei ole ongelmaa näiden ehkäisykeinojen käyttämisessä.

5. Pidättäytyminen hedelmällisenä aikana:

On kolme perustapaa selvittää ovulaation ajankohta, niin että sukupuoliyhdyntää voidaan välttää keskimäärin niiden kuuden päivän ajan, jotka ovat naisen todennäköisesti hedelmällinen ajanjakso.

Nämä kolme tapaa ovat seuraavat:

(a) Ovulaatiomenetelmä: Nainen opettelee tunnistamaan hedelmällisen aikansa tarkkailemalla kohdusta tulevan valkovuodon laatua. Valkovuoto osoittaa tiettyjä merkkejä hedelmällisimpänä aikana, ja siten seksin välttäminen hedelmällisinä päivinä estää raskauden.

(b) Rytmimenetelmä: Samanlainen kuin edellinen, mutta perustuu kuukautiskierron tarkkailuun koko vuoden ajan, jotta hedelmälliset päivät selviävät.

(c) Lämpötila: Tässä menetelmässä nainen merkitsee kalenteriin kiertonsa ja mittaa lämpönsä päivittäin huomatakseen ovulaation. Hän voi huomata ovulaationsa, kun hänen normaaliruumiinlämpönsä nousee.

6. Keskeytetty yhdyntä (Coitus Interrupts):

Coitus interrupts tarkoittaa peniksen vetämistä ulos juuri ennen siemensyöksyä. Tämä oli yleisin syntyvyydensäännöstelykeino ennen nykyaikaisten välineiden keksimistä. Muhammad bin Muslim ja Abdur Rahman bin Abi Abdillah Maymun kysyivät Imam Ja’far as-Sadiqilta (a.s.) vetäytymisestä. Imam sanoi: “Se riippuu miehestä; hän voi vuodattaa sen minne haluaa.” Tämän hadithin perusteella, mujtahidiemme (oppineidemme) enemmistö uskoo että coitus interrupts on sallittu, mutta vältettävä ilman vaimon suostumusta.

Mikään mainituista keinoista ei vaadi kirurgisia toimenpiteitä ja ne ovat peruutettavissa. Nainen (tai mies) joka käyttää näitä menetelmiä voi lopettaa niiden käytön koska tahansa saadakseen lapsia.

7. Sterilisaatio (Sterilisaatio vaatii kirurgisen toimenpiteen):

Miehen sterilisaatio, vasectomia, tarkoittaa miehen siemenjohtimien katkaisua tai sitomista. Tämä putki tai tiehyt välittää sperman kiveksistä eturauhasiin ja muihin sukuelimiin.

Naisen sterilointi, (Tubal ligation), tarkoittaa munasolua kuljettavien munanjohtimien katkaisua tai sitomista.

Sterilisaation luvallisuus riippuu siitä onko se peruutettavissa vai ei.

8A. Nainen voi harjoittaa syntyvyydensäännöstelyä:

Vaimolla on täysi oikeus käyttää ehkäisyä – jopa ilman miehensä hyväksyntää. Kuitenkin hänen ei tule käyttää keinoa, joka voi olla ristiriidassa hänen miehensä avio-oikeuksien kanssa. Esimerkiksi hän ei voi pakottaa miestä käyttämään kondomia tai coitus interruptia. Tämä sääntö perustuu sille periaatteelle, että miehen avio-oikeus vaimoonsa edellyttää juuri sitä, että vaimon pitäisi olla seksuaalisesti saatavilla, vastaanottavainen ja yhteistyössä. Tämä oikeus ei edellytä, että hänen tulee kantaa lasta miehelle. Kantaako lasta vai ei, on naisen henkilökohtainen päätös, ja siksi hän voi käyttää ehkäisy välineitä, jotka eivät riko hänen miehensä avio-oikeuksia.

8B. Abortti:

Islamin kanta syntyvyydensäännöstelyyn ja aborttiin on tasapainossa. Se sallii naisen ehkäistä raskauden mutta kieltää sen keskeyttämisen. Abortti hedelmöittyneen munasolun kohtuun kiinnittymisen jälkeen on ehdottomasi kielletty, ja sitä pidetään rikoksena Jumalan lakia ja alkiota vastaan.

11. SUURI RITUAALINEN PUHDISTAUTUMINEN/PESU (GHUSL JANABAT):

A. Esittely: “Janabat” on rituaalinen epäpuhtaus, jonka on aiheuttanut itsestään tai sukupuoliyhdynnässä purkautunut siemenneste; ja henkilöä jolle on ghusl janabat on pakollinen (wajib) kutsutaan “junub”iksi. Koraani sanoo:

Oi te jotka uskottte! Älkää tulko rukouksiin (lähelle) (salat) kun olette… junub kunnes olette pesseet itsenne. (Naisten suura 4:43) Oi te jotka uskotte! Kun nousette rukoukseen (salat), …jos olette junub, (sitten) puhdistakaa (itsenne). (Pöydän Suura 5:6)

B. GHUSL JANABATIN AIHEUTTAJAT (On kaksi syytä janabatiin):

1. Siemensyöksy. Ei ole eroa sillä tapahtuiko purkautuminen hereillä vai märkänä unena, vähäisenä tai runsaana, tarkoituksella tai muuten, laillisella tai laittomalla tavalla (esim. itsetyydytys). Kaikissa näissä tapauksissa janabat on pakollinen (wajib).

Jos nestettä tulee ulos miehestä eikä hän tiedä onko se spermaa, hänen tulee etsiä seuraavaa kolmea merkkiä: (1) intohimo (2) voimakas purkaus; (3) rentoutumisen tunne purkautumisen jälkeen. Jos nämä merkit löytyvät yhtä aikaa, sitten hänen tulisi pitää nestettä spermana, muuten ei.

Jos erite tulee naisesta, on ehdottomasti pakollista (wajib) tehdä ghusl janabat, jos erite johtui seksuaalisesta intohimosta ja hän tunsi itsensä rentoutuneeksi sen jälkeen. Mutta jos erite tulee ilman seksuaalista intohimoa tai ilman rentoutumisen tunnetta sen jälkeen, se ei ole najis (rituaalisesti epäpuhdas) ja siksi ghusl ei ole pakollinen (wajib) hänelle.

2. Sukupuoliyhdyntä. Ei ole eroa oliko yhdyntä laillinen tai laiton, ja tapahtuiko siemensyöksy vai ei. Islamin lakien mukaan, sukupuoliyhdynnäksi katsotaan peniksen pään työntyminen naisen vaginaan tai anukseen. Tällöin ghusl janabat on pakollinen (wajib) vaikka täydellistä työntymistä tai sperman purkautumista ei olisi tapahtunut. Sukupuoliyhdynnän kohdalla ghusl janabat on pakollinen (wajib) kummankin, sekä naisen että miehen kohdalla.

C. JUNUBILLE (henkilölle jolle ghusl on pakollinen) KIELLETYT ASIAT (Seuraavat neljä tekoa ovat Haraam ennen ghuslia):

1. Koskettaa Koraania tai sen kirjoitusta, Allahin nimiä tai ominaisuuksia, Profeettojen Imaamien tai Fatiman (Profeetan tytär) nimiä.

2. Lukea niitä Koraanin jakeita, joille sajdah (kumartuminen) on pakollinen (wajib). Nämä jakeet ovat: 32:15, 41:38, 53:62 ja 96:19. On parempi olla lukematta edes yhtä jaetta näistä suurista.

3. Moskeijaan sisään astuminen tai sinne jääminen. Koraani sanoo: “Oi, te jotka uskotte!…Myöskään (teillä ei ole lupaa astua moskeijaan) jos olette junub ennen kuin olette peseytyneet paitsi läpimenoa.” (Naisten Suura 4:43) Tämän jakeen ja asiaa koskevien hadithien perusteella, mujtahidit (oppineet) ovat päätyneet siihen että junubin on täysin kiellettyä olla moskeijassa.

Tietysti, niin kuin jae sanoo, voi mennä moskeijoiden läpi (menemällä sisään yhdestä ovesta ja ulos toisesta). Kutenkin, tämä läpimenon poikkeus ei koske seuraavia paikkoja: Masjidul-Haraam (Suojattu Moskeija Mekassa), Masjidun-Nabi (Profeetan Moskeija Medinassa), ja Imaamien pyhäköt. Junub ei voi edes mennä niiden läpi.

4. Jonkin jättäminen moskeijaan tai ottaminen moskeijasta.

D. JUNUBILLE MAKRUH (VÄLTETTÄVÄT) ASIAT:

1. Syöminen ja juominen on makruh (vältettävää) junubille, paitsi wuzun (rituaalipesu) tai kurlauksen tai nenän huuhtelun jälkeen.

2. Enemmän kuin seitsemän jakeen lukeminen Koraanista. Tämä koskee muita kuin aiemmin mainittuja neljää suuraa, joille on wajib sajdah (pakollista kumartaa).

3. Koraanin kannen koskeminen.

4. Nukkua tekemättä wuzua (rituaalipesua).

E. TEOT JOIDEN PÄTEVYYS RIIPPUU GHUSL JANABATISTA:

1. Salat (rukoukset) paitsi salatul-mayyit (rukous kuolleelle muslimille), joka voidaan suorittaa vaikka janabat-tilassa (junub henkilö).

2. Wajib tawaf (Kaaban kiertäminen hajjilla).

3. Paastoaminen. Jos joku tietoisesti jää junubiksi auringonnousuun asti Ramadanina, hänen paastoamisensa tule epäpäteväksi (batil).

F. GHUSLIN SUORITTAMINEN:

Ghusl on rituaalikylpy, joka sisältää koko vartalon pesun. On kaksi tapaa suorittaa ghusl. Yksi tunnetaan ghusl tartibi’na ja toinen ghusl irtimasi’na.

1. Ghusl Tartibi: tarkoittaa tavallista kylpyä, suoritettuna kolmessa osassa.

Sen jälkeen kun on pesty pois najasat (rituaalinen epäpuhtaus) (esim. siemenneste tai veri) vartalosta, niyyatin (aikomus) jälkeen, vartalo pitää pestä kolmessa osassa: Ensin päästä niskaan, sitten vartalon oikea puoli olkapäästä alas jalkaan; ja sitten vasen puoli vartalosta.

Joka osa pitäisi pestä kauttaaltaan niin että vesi osuu ihoon. Erityistä huomioita pitäisi kiinnittää pään pesuun, hiukset tulisi kammata (esim. sormilla), niin että vettä pääsee hiusten juuriin. Kun pestään oikeaa puolta vartalosta, jotkut osat vasemmasta puolesta pitäisi pestä myös ja samoin, kun pestään oikeata puolta, jotkut osat vasemmasta puolesta pitäisi myös pestä.

2. Ghusl Irtimasi: tarkoittaa kylpyä, joka sisältää koko vartalon upottamisen veteen. On tarpeetonta sanoa, että tällainen ghusl voidaan tehdä vain vesi-esiintymässä, esim. altaassa, joessa, järvessä tai meressä.

Kun siemenneste tai veri on pesty pois vartalosta, niyyatin jälkeen, koko vartalo pitäisi upottaa täysin veden alle kerralla, ei osittain. Täytyy varmistaa, että vesi pääsee kaikkiin vartalon osiin, mukaan lukien hiukset ja päänahka.

Kuitenkin, ghusl tartibi’tia (osittainen pesu) pidetään parempana kuin ghusl irtimasi’a (vartalon upotus).

G. SUOSITELTAVAT TEOT GHUSLISSA (näitä suositeltavia on viisi):

1. Pestä kummatkin kädet kyynärpäihin asti kolme kertaan ennen ghuslia.

2. Kurlata kolme kertaa.

3. Pyyhkiä käsillä koko vartalo, jotta varmistaisi että kaikki osat on kauttaaltaan pesty.

4. Kammata hiukset sormilla jotta varmistuu, että vesi osuu hiusten juuriin.

5. (Vain miehille) Tehdä istibra ennen ghusl janabat’ia. Istibra, tässä yhteydessä, tarkoittaa, “virtsaamista.” Istibran (virtsaamisen) edut: Jos nestettä tulee peniksestä ghuslin suorittamisen jälkeen, ja epäilee oliko se spermaa vai virtsaa, pitää harkita pitäisikö toistaa ghusl vai ei? Jos oli tehnyt istibran (virtsannut) ennen ghuslia, voi olettaa että neste on virtsaa eikä tarvitse toistaa ghuslia; täytyy vain tehdä wuzu (rituaalipesu) rukousta varten. Mutta, toisaalta, jos ei tehnyt istibraa (virtsannut) ennen ghuslia, sitten pitää olettaa että se on sperman jäänteet ja pitää tehdä ghusl uudelleen.

12. MOLEMMINPUOLISET OIKEUDET JA KÄYTTÄYTYMINEN:

Muista että morsian on juuri jättänyt rakkaimpansa. Hän voi olla uusi tässä paikassa. Niinpä hän ansaitsee huomioonottamista ja mahdollisuuden sopeutua uuteen ympäristöön.

Mulla Mohsin Faiz Kashani kirjoittaa kirjassaan Al Waafi luvussa “A Woman’s right over her Husband” että on kerrottu Pyhän Profeetan sanoneen (s.a.w.), että jotkut ihmiset kysyivät häneltä naisen oikeuksista aviomieheensä. Hän (s.a.w.) vastasi: “Hänen (miehen) tulisi olla välittämättä hänen (naisen) pienistä virheistä ja jos hän (nainen) tekee suuren virheen sitten hänen (miehen) tulisi antaa hänelle anteeksi.”

Shahab Abdo Rabbeh kertoo että, kysyin Imam Sadiqilta (a.s.) naisen oikeuksista mieheensä Hän (a.s.) vastasi: “Hänen (miehen) tulisi täyttää kaikki hänen (naisen) perustarpeet eikä terrorisoida häntä vihastumalla kerta toisensa jälkeen. esim. täytettyään hänen (naisen) tarpeensa, olemalla ystävällinen ja hellä häntä kohtaan hän (mies) on, vannon Allahin nimeen, täyttänyt vaimonsa oikeudet.”

Vaimon oikeuksista huolehtimisen tärkeyttä voidaan arvioida Jumalan Lähettilään (s.a.w.) hadithilla, jossa hän sanoo: “Paras teidän joukostanne on se joka huolehtii vaimonsa oikeuksista parhaalla mahdollisella tavalla ja minä olen teidän joukostanne paras huolehtimaan vaimojeni oikeuksista.”

A. Tärkeys auttaa vaimoaan kotona

Eräänä päivänä Jumalan Lähettiläs (s.a.w.) teki vierailun Imam Alin ja Fatemahin (a.s.) kotiin. Hän näki että Imam Ali (a.s.) oli siivilöimässä palkokasveja ja Fatemah (s.a.) oli kiireessä ruuanlaiton kanssa. Huomioituaan tämän Pyhä Profeetta (s.a.w.) huomautti “Oi Ali, en puhu muuta kuin mitä minulle ilmoitetaan. Kuka tahansa auttaa vaimoaan tämän kotiaskareissa saavuttaa palkinnon yhden vuoden palvonnasta, jonka (palvonnan) määrä on sama kuin hänen vartalonsa ihokarvat. Tämä palvonnan vuosi tulee olemaan, kuin hän olisi paastonnut sen päivät ja rukoillut sen yöt. Allah palkitsee hänet samalla tavalla kuin kaikki kärsivälliset, Hazrat Dawoodin (a.s.) ja Hazrat Isan (a.s.).”

B. Huonon käytöksen seuraukset perheessä

Imam Reza (a.s.) sanoo: “Jokaisen miehen tulisi ponnistella tehdäkseen vaimonsa ja lapsensa (olon) turvalliseksi kykynsä mukaan, koska jos hän on tiukka ja epäystävällinen heille, ja jos heidän oikeutensa laiminlyödään, he tulevat toivomaan hänen kuolemaansa.”

Kun Saad ibne Maaz, suuri Pyhän Profeetan (s.a.w.) seuralainen kuoli, hän (s.a.w.) itse osallistui tämän hautajaistoimiin ja kantoi tätä usean kerran huomattavana kunnianosoituksena. Sitten hän laski hänet hautaan ja hautasi hänet omilla käsillään. Nähdessään tämän Profeetan (s.a.w.) tunnollisuuden Saadin äiti huusi “Onnittelut, Oi poikani menossa Paratiisiin.” Kuullessaan tämän Islamin Lähettiläs (s.a.w.) sanoi: “ Odota, älä kiirehdi pahoihin asioihin. Poikasi on suuressa tuskassa ja kärsimyksessä tällä hetkellä.” Kun ihmiset kysyivät syytä tähän tilaan, hän (s.a.w.) vastasi, “Hän käyttäytyi hyvin pahasti perheensä jäseniä kohtaan.”

C. Vaimon oikeudet Imam Sajjadin (a.s.) mukaan:

“On vaimosi oikeus, että sinun tulee tietää, että Allah on tehnyt hänet sinulle rauhaksi ja lohduksi (huolissa), ja ystäväksi ja suojaksi (syntejä vastaan).

Ja samoin on teidän kummankin velvollisuus kiittää Allahia puolisostanne ja tietää, että hän (puoliso) on Allahin armo teille. Ja on pakollista pitää hyvät suhteet tämän Allahin armon (eli vaimon) kanssa ja kunnioittaa häntä ja olla ystävällinen hänelle, vaikka oikeutesi häneen olisivat suuremmat . Ja hän (vaimo) hyväksyy loppujen lopuksi kaiken hyvän ja huonon sinussa niin kauan kuin se ei ole syntiä. Joten hänellä on oikeus rakkauteen ja toveruuteen ja lepopaikkaan (eli kotiin) niin että luonnolliset tarpeet tyydytetään ja tämä on itsessään suuri velvollisuus. Ja ei ole muuta voimaa kuin Allah.”

D. Aviomiehen oikeudet vaimoonsa

Aviomiehen oikeudet vaimoonsa ovat lukuisat. Tärkein niistä liittyy fyysiseen suhteeseen hänen kanssaan. Vaimon velvollisuus on antautua fyysisesti miehelleen. Tämä aviomiehen oikeus eli oikeus olla fyysisessä suhteessa vaimonsa kanssa, miten ja milloin hän (mies) haluaa, on ilmiselvästi vastapalvelus hänen (vaimonsa) tunteista (olosta). Miehen poissa ollessa vaimon velvollisuudet sisältävät hänen (miehen) oikeuksiensa, asemansa, varojensa ja kunniansa suojelun. Hän ei saa kuluttaa varoja ilman miehensä lupaa eikä paljastaa hänen (miehen) salaisuuksiaan. Mieluummin hänen (vaimon) tulisi olla hänen (miehen) lähin luotettunsa.

Hän ei saa päästää ketään sisälle ilman miehensä lupaa tämän poissa ollessa. Se voisi johtaa moniin väärinkäsityksiin, joilla voisi olla vakavat vaikutukset siunattuun avioliittosopimukseen. Hänen tulee arvostaa miehen ajatuksia, suunnitelmia ja etuja joita hän (mies) on valmistellut hänen tähtensä ja muiden perheenjäsenten tähden ja totella häntä kaikissa tilanteissa. Hän (vaimo) ei saa vastustaa häntä tuli mitä tuli eikä hän saa tehdä mitään mikä halventaa miestä. Mieluummin hänen pitää yrittää parhaansa vetääkseen hänen (miehen) huomionsa itseensä, jolloin molemmat heistä voivat elää harmonista elämää.

Imam Baqir (a.s.) sanoo, että eräs rouva kysyi Pyhältä Profeetalta (s.a.w.) miehen oikeuksista, joista mies nauttii vaimoonsa nähden. Hän (s.a.w.) sanoi, “Ensin ja tärkein on että hänen (nainen) tulisi totella häntä ja pidättäytyä tottelemattomuudesta. Hän ei saa lahjoittaa mitään miehen talosta ilman tämän lupaa eikä hän saa pitää suositeltavia paastoja ilman hänen lupaansa. Hän ei saa KOSKAAN kieltää mieheltä fyysisiä oikeuksia tai estää häneltä sen nautintoja. Jos hän astuu ulos talosta ilman hänen lupaansa, raivon ja armon enkelit taivaassa ja maan päällä, kiroavat hänet kunnes hän palaa kotiinsa.”

E. Miehen tottelemisen tärkeys

Imam Sadiq (a.s.) sanoo että ihmisjoukko vieraili Islamin Lähettilään luona ja sanoi: “Oi Allahin Profeetta, olemme nähneet sellaisia ihmisiä, jotka kumartavat toistensa edessä ” Pyhä Profeetta (s.a.w.) vastasi “Jos voisin pyytää kumartamista kenenkään muun kuin Allahin, Luojan edessä, olisin käskenyt vaimojen kumartaa aviomiestensä edessä.”

Pyhän Profeetan (s.a.w.) on myös kerrottu sanoneen: “Vaimo joka antaa miehelleen vettä juotavaksi saavuttaa palkinnon yhden vuoden palvonnasta, vuoden jonka yöt kuluivat rukouksissa ja päivät paastoten. Korvauksena yhdestä tipasta vettä, jonka hän tarjosi aviomiehelleen, Paratiisiin rakennetaan yksi kaupunki hänelle ja 60 vuoden synnit annetaan anteeksi.”

Makaremul Akhlaq kertoo Imam Muhammad Baqirilta (a.s.), “Naisten Jehaad (islamilainen sota) on olla kärsivällinen kohdatessaan vaikeuksia elämässään aviomiestensä kanssa.”

F. Rajoitus rumaa kielenkäyttöä koskien

Pyhä Profeetta (s.a.w.) sanoi: “Kukatahansa nainen joka keskustelee aviomiehensä kanssa rumasti sillä tavalla hänen tunteitaan loukaten, yhtäkään hänen teoistaan pakollisia tai suositeltavia ei hyväksytä ennen kuin ja ellei hänen aviomiehensä osoita tyytyväisyyttään häneen. Vaikka vaimo paastoaisi päivät ja rukoilisi yöt, vapauttasi orjia tai lahjoittaisi parhaat hevoset Allahin tielle, hän on ensimmäinen astumaan Helvettiin. Samanlainen on miehen kohtalo, jos hän riistää vaimonsa oikeudet.”

G. Yhteenveto molemminpuolisista oikeuksista

Kirjassaan Principles of Marriage and Family Ethics, Professori Ibrahim Amini on selvittänyt monin yksityiskohdin aviomiehen ja vaimon velvollisuuksia tuoden usein tapahtumia todistamaan väitteitään.

Osa 1 käsittelee naisten velvollisuuksia: Kirjoittajan mukaan avioliiton tarkoitus on että nainen elää miehensä kanssa. Hänen tulee olla ystävällinen ja kunnioittaa aviomiestään. Hän ei saa valittaa tarpeettomasti. Hänellä tulee olla miellyttävä luonteenlaatu. Hänen täytyy lohduttaa miestään ja arvostaa häntä. Hän ei saa katsoa hänen puutteitaan. Hänen täytyy käyttää Islamilaista Hijabia. Hänen täytyy antaa miehensä virheet anteeksi. Hänen täytyy oppia tulemaan toimeen miehensä sukulaisten kanssa. Hänen täytyy auttaa miestään edistymään. Hän ei saa olla aiheetta epäileväinen.

Osa 2 käsittelee miehen velvollisuuksia: Mies on perheen huoltaja. Hänen täytyy pitää huolta vaimostaan ja olla rakastava häntä kohtaan. Hänen täytyy kunnioittaa häntä ja olla hyväkäytöksinen. Hänkään ei saa valittaa tarpeettomasti. Hänen pitää ylenkatsoa hänen virheitään. Hänen ei pitäisi epäillä häntä. Hänen pitäisi olla puhdas myös kotona. Hänen täytyy auttaa kotiaskareissa ja lastenkasvatuksessa.

13. MUIDEN PERHEENJÄSENTEN VELVOLLISUUDET:

Muiden talouden jäsenten pitäisi myös ymmärtää, että vastanaineet tarvitsevat aikaa ja huomiota ja että aiemmat odotukset ovat ehkä vaihtuneet sopeuduttaessa uuteen tilanteeseen. Yhteisperheissä, Ei-mahram (ei sallittujen) naisten täytyy käyttää hijabia (islamilainen pukeutumien), jos eivät asu erillisessä huoneistossa miestensä kanssa.

Häveliäisyys ja yksityisyys

Profeetta ja Imaamit ovat esittäneet, että kun ryhdytte sukupuoliyhteyteen, varmistakaa että kukaan lapsi (tai tässä tapauksessa, kukaan henkilö) näe tai kuule teitä. Abu Basir lainaa Imam Ja’far as-Sadiqia (a.s.) seuraavasti, “Olkaa varovaisia ettette harrasta seksiä vaimonne kanssa, kun lapset voivat nähdä teidät. Profeetta inhosi tätä (asennetta) hyvin paljon.” Jos lapsi näkee ja kuulee vanhempien ryhtyvän sukupuoliyhteyteen, hän voi kokea psykologisen shokin. Se voi myös aiheuttaa ongelmia hänen omassa aikuiselämässään. Islam on antanut selvät ohjeet aikuisten yksityisyydestä.

Pyhä Koraani antaa meille seuraavat säännöt yksityisyydestä perhepiirissä:

1. Kolme vuorokauden aikaa katsotaan yksityisajaksi: yöt, aikainen aamu ja iltapäivä.

2. Pienimmille lapsille pitäisi opettaa, että yksityisaikoina he eivät saa tulla vanhempien tai aikuisten makuuhuoneeseen kysymättä ensin heidän lupaansa.

3. Muina aikoina, lapset ovat vapaita tulemaan ja menemään vanhempiensa makuuhuoneeseen kysymättä lupaa. Käänteisesti tämä tarkoittaa että vanhempien tulisi olla kunnollisesti puettuina noina aikoina.

4. Kypsistä lapsista ja aikuisista Pyhä Koraani sanoo selkeästi: Heidän tulee mennä vanhempiensa tai aikuisten makuuhuoneeseen vain luvan kysymisen jälkeen.

Johtopäätös: Islamilainen elämäntapa ei vain takaa onnea ja tyydytystä yksilölle, vaan myös yhteiskunnalle kaikki hyödyt antamalla Shariah-lain välineet. Koska yhteiskunta koostuu perheistä ja perheet syntyvät aviollisista suhteista, on tarpeellista ymmärtää riittävästi tätä yhteiskunnan perusyksikköä ja suojata sitä kaikelta mikä uhkaa sen olemassaoloa.

14. ISLAMILAISTEN SANOJEN YHTEENVETO:

HARAAM: kielletty
IHTIYAT WAJIB: pakollinen varotoimi.
JA’IZ, HALAAL, MUBAH: luvallinen, sallittu, hyväksytty, laillinen
MARJA (mon. MARAJI): Korkea-arvoinen mujtahid
MAKRUH: vältettävä,ei-suositeltava, ei-toivottava
MUJTAHID: tai FAQIH (mon. FUQAHA): lainoppinut
SUNNAT tai MUSTAHAB: suositeltava, toivottava, parempi
WAJIB: pakollinen, tarpeellinen

15. LÄHTEET:

01. Ideal Marriage – Van de Velde
02. Marriage and Morals in Islam – Sayyid Muhammad Rizvi
03. Marriage and Family Ethics – Ibrahim Amini
04. Spouse Selection – Ali Akber Mazaheri
05. Youth and Morals – S. Mujtaba Musavi Lari
06. Sexual Ethics in Islam and in the Western World – M. Mutahhari
07. Islamic Law – Ayatullah Seestani
08. Tahzeebul Islam – Allamah Majlisi
09. Adaabe Mujaameaat – Peermohammed Ebrahim Trust
10. A Gift for the Youth – Shabeeb Rizvi


Alkuperäinen kirja ja sen julkaisija: Islamic Marriage Handbook for Young Muslims, World Islamic Network

Author: Editor