Hyvään kehottaminen ja pahan kieltäminen (Al-Amr bil-ma’ruf ja An-Nahi ‘anil-munkar

Hyvään kehoittaminen ja pahan kieltäminen ovat pakollisia rituaaleja, milloin tahansa ehdot ovat olemassa, uskoville miehille ja naisille. Kaikkivaltias Allah on sanonut Hänen Pyhässä Kirjassaan:

“Tulkoon teistä kansakunta, joka kutsuu hyvään, käskee kohtuullisuuteen ja kieltää pahasta. Tällaiset menestyvät.” (Koraani 3:104)

Hän sanoi myös:

“Uskovaiset, sekä miehet että naiset, ovat toistensa ystäviä. He käskevät hyvään ja kieltävät pahasta…” (Koraani 9:71)

Jalo Profeettamme Muhammad (saw) sanoi: “Minun yhteisöni tulee jatkamaan siunattuna niin kauan kuin he käskevät hyvään ja kieltävät pahasta, ja auttavat toisiaan hyvissä teoissa. Kun he eivät tee tätä, siunaukset tullaan pidättämään heiltä, ja jotkut [pahat ihmiset] heidän keskuudestaan tulevat omistamaan vallan toisten yli, eikä heillä tule olemaan auttajaa maan päällä eikä taivaassa.” [82]

Imam Ja’far as-Sadiq (as) kertoo Allahin Lähettiläältä (saw), joka sanoi, “Kuinka teidän kanssanne on, kun teidän naisenne tulevat korruptoituneiksi ja teidän nuorisonne syntisiksi samalla kun te ette kehoita hyvään ja kiellä pahasta?” Ihmiset sanoivat, “Tapahtuuko tämä, oi Allahin Lähettiläs?” Hän vastasi, “Kyllä, ja jopa pahempaa kuin se. Kuinka teidän kanssanne on, kun te kehoitatte pahaan ja kiellätte hyvän?” Ihmiset sanoivat, “Oi Allahin Lähettiläs, tapahtuuko tämä todella?” Hän sanoi, “Kyllä, ja jopa pahempaa kuin se. Kuinka teidän kanssanne on, kun ajattelette hyvää pahana ja pahaa hyvänä?” [83]

Nämä kaksi velvollisuutta tulevat painostavammiksi kun henkilö, joka laiminlyö hyvän tai tekee pahuutta, on yksi perheenjäsenistänne. Saatatte löytää jonkun teidän perheessänne laiminlyövän joitakin velvollisuuksia tai ottavan ne kevyesti; saatatte löytää jonkun heistä suorittamassa wudhun tai tayammumin tai ghuslin väärin, tai ei puhdista ruumistaan ja vaatteitaan epäpuhtauksista oikein. Tai ei lausu kahta suuraa ja pakollisia lausuntoja salat-rukouksessa oikein; tai ei puhdista omaisuuttaan maksamalla khumsia tai zakatia.

Saatatte löytää jonkun perheenjäsenienne keskuudessa tekevän sellaisia syntejä kuten masturbointi tai uhkapeli tai laulujen kuunteleminen tai päihteiden juominen tai haram-lihan syöminen tai ihmisten omaisuuden tuhoaminen laittomasti tai huijaaminen ja varastaminen.

Saatatte löytää jonkun perheenne naisista olevan pukeutumatta hijabiin, olla peittämättä hiuksiaan; ja saatatte löytää, ettei hän poista kynsilakkaa wudhun tai ghuslin aikana. Saatatte jopa löytää heidän keskuudessaan jonkun, joka käyttää hajuvettä muille miehille kuin aviomiehelleen; eikä peitä hiuksiaan tai ruumistaan hänen serkkujensa (äidin- tai isänpuoleisten) katseilta ja hänen langoltaan tai aviomiehen ystäviltä sillä perusteella, että he kaikki asuvat samassa talossa, tekosyyllä, että hän on kuin hänen oma veljensä, tai samankaltaisilla perusteettomilla tekosyillä.

Saatatte löytää perheessänne jonkun, joka tavanmukaisesti valehtelee, panettelee ja loukkaa toisten oikeuksia, anastaa ihmisten omaisuutta, kannattaa väärintekijöitä epäoikeudenmukaisissa toimissaan, ja ahdistelee naapureitaan jne.

Jos löydätte mitä tahansa sellaisia tilanteita, teidän tulisi kehoittaa hyvään ja kieltää pahasta soveltamalla kahta ensimmäistä toimintatapaa: eli ilmaisemalla tyytymättömyytenne tilanteessa, ja sitten puhua siitä. Jos nämä kaksi toimintatapaa eivät toimi, sitten soveltakaa kolmatta toimintatapaa (sen jälkeen kun olette pyytäneet luvan mujtahidilta (=lainoppinut)): soveltaa käytännöllisiä [tai fyysisiä] keinoja siirtyen pehmeämmistä kovempiin keinoihin.

Jos tämä henkilö on välinpitämätön uskonnollisista määräyksistä, on teidän velvollisuutenne opettaa heitä, jos heillä on aikomus oppia ja toimia sen mukaisesti.

Lähdeviitteet:

[82] Al-Hurr al-‘Amili, Wasa’ilu ‘sh-Shi’a, osa 16, s. 396

[83] Ibid, osa. 16, s. 122

Lähde: A Code of Practice for Muslims in the West in accordance with the edicts of Ayatullah al-Udhma as-Sayyid Ali al-Husaini as-Seestani

Author: Editor