Eid Al-Adha -saarna

Jälleen kerran Allah (SWT) on siunannut meitä päästämällä meidät todistamaan ja juhlimaan Eid al-Adhan suurta päivää.

Eid al-Adha tarkoittaa “Uhrauksen juhlaa”.

Tänä päivänä muslimeita muistutetaan suuresta koettelemuksesta, johon Profeetta Aabraham (RH) laitettiin, – uhraamaan hänen nuori poikansa, Profeetta Ismail (RH). Hän (RH) suorittti Allahin (SWT) käskyn ja onnistui täysin sen täyttämisessä.

Profeetta Aabrahamia (RH) pidetään monoteismin sankarina . Hän (RH) on yksi Allahin suosikkiprofeetoista ja hän on hyvin korkeassa asemassa.

Pyhä Koraani puhuu laajasti Profeetta Aabrahamista (RH). Itseasiassa nimi Aabraham ilmenee Pyhässä Koraanissa yhteensä 69 kertaa. Hänelle on annettu monia kauniita nimiä sekä titteleitä, kuten:

Khaliilullah (Allahin ystävä)
Siddiq (Totuudellinen)
Nabi (Profeetta)
Imaam (Johtaja)
Muslim (Hän, joka alistuu Ainoalle Jumalalle.)
Haniif ( Monoteismista poikkeamaton.)
Ummah (Kansakunta)

SUURI KOETTELEMUS

Tarina Aabrahamin (RH) suuresta koettelemuksesta on mielenkiintoinen ja se sisältää paljon asioita, joista voimme johtaa opetuksia heille, jotka uskovat Aabrahamiin (RH) ja sanovat seuraavansa hänen uskoaan. Yhteenvetona tiedoista:

Profeetta Aabraham (RH) oli rukoillut Allahia (SWT) antamaan hänelle pojan. Allah (SWT) täytti Aabrahamin (RH) toiveen ja antoi hänelle Ismailin (RH).

“Herrani anna minulle hurskas jälkeläinen. Me annoimme hänelle ilosanoman ymmärtäväisestä pojasta.” (37:100-101 / Jaakko Hämeen-Anttilan käännös)

Lapsen saavutettua kolmentoista vuoden iän, Allah (SWT) määräsi Aabrahamia (RH) uhraamaan poikansa Hänen vuokseen.

“Kun poika oli varttunut, Abraham sanoi: Poikani, näin unta, että uhrasin sinut. Mitä sinä ajattelet tästä?…” (37:102 / Jaakko Hämeen-Anttilan käännös)

Koska kyseessä oli Allahin käsky, hurskas poika rohkaisi vanhaa isäänsä täyttämään velvollisuutensa.

“…Poika vastasi: Isä, tee niinkuin sinun käsketään. Saat nähdä, että olen kärsivällinen, jos Jumala niin tahtoo.” (37:102 / Jaakko Hämeen-Anttilan käännös)

Aabraham (RH) lähti poikansa (RH) kanssa uhrauspaikalle. Totisesti tämä ei ollut helppo tehtävä!

Matkalla Saatana ilmestyi vanhan neuvokkaan miehen muodossa. Hän yritti pysäyttää Aabrahamia (RH) suorittamasta uhrausta, mutta Aabrahamin (RH) lujan uskon vuoksi hänen päättäväisyyttään suorittaa Luojansa käskyä ei voinut järisyttää.

Sen jälkeen Saatana yritti onneaan Ismaelin (RH) kanssa ja yritti taivutella hänet pakenemaan kovaa kohtaloaan. Isänsä rukouksen seurauksena Ismail (RH) oli hurskas poika, eikä myöskään häneen voitu vaikuttaa.

Molemmat, sekä isä että poika ajoivat Saatanan pois. Sitten he saapuivat uhrauspaikalle.

Aabraham (RH) sitoi kädet ja jalat pojaltaan, jotta hän ei tulisi levottomaksi kivusta. Hän sitoi itselleen siteen silmille ja kuljetti veistä niinkuin Allah (SWT) oli määrännyt.

Kun Aabraham (RH) poisti laskoksen silmiltään, hän näki Ismaelin (RH) vieressään ja hänen tilallaan: pässin teurastettuna. Aabraham (RH) tärisi pelosta, että Allah (SWT) oli hylännyt hänen uhrinsa. Yhtäkkiä hän kuuli rauhoittavan äänen:

Me huusimme hänelle: “Abraham! Sinä olet jo saattanut unen toteen.” Näin me palkitsemme hyväntekijät. Tämä oli ilmeinen koettelemus, mutta me lunastimme hänen poikansa suurella uhrilla ja jätimme hänen maineekseen jälkipolvien parissa: “Rauha Abrahamille.” Näin me palkitsemme hyväntekijät.” (37:104-110 / Jaakko Hämeen-Anttilan käännös)

UHRAUKSEN OPETUS

Yksi asia jonka pyhiinvaeltajat Allahin talolle (Hujjaj) tekevät kymmenentenä Dhul-Hijjah kuukautta, ja niin myös monet muut muslimit ympäri maapalloa on:

Teurastaa karitsa, lammas, vuohi tai kameli muistellessaan tätä suurta Profeetta Aabrahamin (RH) uhrausta.

Tämä ei ole pelkkä rituaali, vaan sillä on merkitys sekä tarkoituksensa. Allah (SWT) ei ole määrännyt meitä teurastamaan eläimiä, koska Hän olisi lihan- ja verenhimoinen.

Pyhiinvaelluksen suurassa (Suurat Al-Hajj), jakeissa 36-37, Hän (SWT) ilmoittaa selvästi:

“…Me olemme antaneet eläimet teidän valtaanne, jotta olisitte kiitollisia.” (22:36 / Jaakko Hämeen-Anttilan käännös)

Sitten Hän (SWT) lisää,

“Ei Jumalan luo tule niiden liha ja veri vaan teidän hurskautenne. Näin Hän on antanut ne teidän valtaanne, jotta te ylistäisitte Häntä, koska Hän on johdattanut teitä. Julista ilosanomaa hyväntekijöille.” (22:37 / Jaakko Hämeen-Anttilan käännös)

Joten mikä merkitys on uhrata eläimiä tuona päivänä?Vastaus tähän on yksinkertainen.

Allah (SWT) haluaa opettaa meitä seuraamaan Profeetta Aabrahamin (RH) tietä – Aabrahamin (RH), joka oli valmis uhraamaan Allahille rakkaimman omistamansa asian, hänen poikansa Ismaelin (RH).

Allah (SWT) ei halunnut Ismaelin (RH) tulevan uhratuksi MUTTA Hän (SWT) halusi Aabrahamin (RH) näyttävän halukkuutensa uhrata Ismaelin (RH), minkä hän tekikin urheasti.

Tr. Ali Shari´ati kirjoittaa kirjassaan “Pyhiinvaelluksen filosofia” (Philosophy of Hajj by Dr. Ali Shariati):

Tämä on tarina ihmisen täydellisyydestä, ja hänen vapaudestaan itsekkyydestä ja eläimellisistä haluista.

Se on miehen nousu korkeampaan henkeen ja rakkauteen; vahvaan tahtoon, joka vapauttaa hänet kaikesta, mikä voi haitata hänen vastuullisuuttaan tietoisena ihmisenä.

Toisin sanoen Allah (SWT) kertoo meille:

Tänä EID AL- ADHAN päivänä sinun on valittava sinun Ismaelisi ja tuotava se Minaan! Mikä on sinun Ismaelisi? Mikä tahansa, joka aiheuttaa hidastuksen sinulle saavuttamasta Herraa ja täyttämästä velvollisuuksia Häntä kohtaan. Sinun Ismaelisi voi olla:

  • Sinun omaisuutesi
  • Sinun työsi
  • Sinun asemasi
  • Sinun valtasi
  • Sinun himosi
  • Sinun ahneutesi
  • Sinun aviopuolisosi
  • Sinun lapsesi

Se voi olla mitä tahansa – ja pidä huoli, että se on yhtä rakas sinulle kuin Ismael (RH) oli Aabrahamille (RH).

Kun uhraat eläimen tänä päivänä, pidä mielessä, että sinä olet itseasiassa uhraamassa rakkainta asiaa sinun elämässäsi ja sanomassa Allahille (SWT):

“Oi Herrani, tästä lähtien, tämä asia, joka on ollut minulle rakkain tässä elämässä, ei estä enää minua saavuttamasta Sinua ja Sinun suosiotasi.”

Imaami Ali Ibn Husein (RH) puhui jokaisen rituaalin merkityksestä, jotka suoritetaan pyhiinvaelluksen aikana ja kysyi Shibliltä:

Kun sinä teurastit sinun uhrauksesi (pyhiinvaelluksella), oliko aikomuksesi katkaista kurkku ahneudelta (joka on kätketty sinuun) saavuttaaksesi Taqwan todellisuus ja seurataksesi Aabrahamin (RH) esimerkkiä, jonka aikomus oli uhrata rakkain poikansa (suorittaaksesi Allahin määräyksen)?

Shibli sanoi, “Ei!”

“Siinä tapauksessa” sanoi Imaami (RH) “Sinä et ole uhrannut eläintäsi.”

Samoin, antaessaan ohjeita pyhiinvallusta suorittaville (Hujjaj) Imaami Ja’ffar as-Sadiq (RH) sanoi heille: “Katkaiskaa aistillisten halujenne ja ahneuden kaula tarjoamalla eläinuhri.”

Me rukoilemme Allahia (SWT) tänä suurena päivänä, jotta hän suosisi meitä tawfiiqillä seurata Profeetta Aabrahamin (RH) tietä, ja antaisi anteeksi meidän menneet ja tulevat syntimme!


Lähde: Wessex Jamaat Al Mahdi Centre

Author: Editor