Miehen velvollisuudet

Perheen huoltaja

Mies ja nainen ovat kaksi perheen peruspilaria, mutta koska miehille on suotu erityislahjoja luomisessa ja koska heidän looginen voimansa on vahvempi kuin naisten, heitä pidetään perheidensä huoltajina.

Kaikkivaltias Jumala pitää miehiä perheidensä huoltajina ja ilmoittaa pyhässä Koraanissa “Miehet ovat naisten ylläpitäjiä, koska Allah on tehnyt jotkut heistä suoriutumaan paremmin kuin toiset…” (Koraani 4:34) [Huom! Jakeen käännös suomentajan]

Siksi miehellä on suurempi ja vaikeampi velvollisuus elättää perheensä.

Mies on se, joka voi viisaudellaan elättää perheensä ja valmistella pohjan heidän onnelleen; ja mies on se, joka voi tehdä kodista paratiisin ja saada vaimonsa käyttäytymään enkelin tavoin.

Allahin profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) sanoi: “Mies on perheensä huoltaja ja jokaisella huoltajalla on velvollisuutensa niitä kohtaan, jotka ovat hänen huoltajuutensa alla.”

Miehen, joka elättää perhettään, tulisi tietää, että nainen on myös miehen kaltainen ihmisolento. Hänellä on myös toiveita ja oikeus vapauteen ja elämään. Naisen kanssa avioituminen ei ole palvelijan palkkaamista, sellaisen kumppanin ja ystävän valinta, jonka kanssa voi elää elämänsä loppuun asti. Miehen tulee välittää hänestä ja hänen toiveistaan. Mies ei ole vaimonsa omistaja ja itse asiassa naisella on tiettyjä oikeuksia aviomieheensä nähden.

Allah sanoon pyhässä Koraanissa: “…Ja naisella on samanlaiset oikeudet kuin miehillä tietyllä tavalla, ja miehillä on määrä (etu) heistä…” (Koraani 2:228) [Huom! Jakeen käännös suomentajan]

Vaimostasi huolehtiminen

Perheen menestymisen salaisuus on tavassa, jolla mies pitää huolta vaimostaan – ja se on kuten naisten velvollisuus miehiään kohtaan – ja jota pidetään samalla tasolla jihadin kanssa ja sitä on myös pidetty miehen parhaana ja arvokkaimpana tekona. Mutta naimisissa olevan miehen täytyy oppia kuinka kohdella vaimoaan niin, että tästä tulee enkelin kaltainen olento.

Tästä syystä miehen tulee ottaa selvää vaimonsa käytöksestä ja toiveista. Hänen täytyy ohjelmoida elämänsä vaimonsa toiveiden ja oikeutettujen pyyntöjen mukaan. Aviomies voi omilla tavoillaan ja asenteillaan vaikuttaa vaimoonsa tavalla, joka saa vaimon kiinnostumaan sekä miehestä että kodista.

Ole rakastava häntä kohtaan

Nainen on ystävällisyyden keskus ja olento, joka on täysin tunteellinen. Hänen olemassaolonsa riippuu myötätunnosta ja kiintymyksestä. Hän kaipaa olla muiden rakastama ja mitä enemmän sen parempi. Hän uhraa itsestään suuren osan saavuttaakseen suosiota. Tämä luonteenpiirre on hänessä niin vahva, että jos hän ymmärtää, että kukaan ei rakasta häntä, hän pitää itseään epäonnistujana. Hän pettyy itseensä ja tuntee itsensä hylätyksi. Siksi voidaan väittää varmasti, että onnellisessa kodissa menestyvän miehen salaisuus on hänen rakkauden osoituksensa vaimolleen.

Hyvä herra! Vaimosi nautti vanhempiensa rakkaudesta ja ystävällisyydestä ennen avioitumistaan sinun kanssasi. Nyt kun hän on astunut avioliittosopimukseen kanssasi ja nyt kun hän on valinnut elämän sinun kanssasi loppuiäkseen, hän odottaa että täytät hänen rakkauden ja kiintymyksen toiveensa. Hän odottaa sinun näyttävän enemmän rakkautta häneen kuin mitä hän sai vanhemmiltaan ja ystäviltään. Hän on luottanut äärettömästi ja siksi hän on luottanut sinun käsiisi olemassaolonsa. Onnellisen avioliiton salaisuus on kiintymyksen osoituksesi vaimollesi.

Jos haluat voittaa hänen sydämensä, jos haluat tehdä hänestä suostuvaisen vaatimuksiisi nähden, jos haluat vahvistaa avioliittoasi, saada hänet rakastamaan sinua tai pysymään uskollisena sinulle, tai…sinun täytyy näyttää kiintymyksesi hänelle ja ilmaista rakkautesi.

Jos kohtelet vaimoasi epäystävällisesti, hän menettää mielenkiintonsa kotiin, lapsiin ja ennen kaikkea sinuun. Kotisi on aina sekaisin. Hän ei ole valmistautunut ponnistelemaan sellaisen henkilön eteen, joka ei rakasta häntä.

Koti, jossa ei löydy kiintymystä, muistuttaa palavaa Helvettiä, vaikka se olisi hyvin siisti ja täynnä ylellisiä esineitä.

Vaimosi voi sairastua tai saada hermoromahduksen. Hän voi etsiä hyväksyntää muilta, jos hän ei ole tyytyväinen sinun kanssasi. Hän voi kehittyä hyvin kylmäksi sinua ja kotia kohtaan ja jopa hakea avioeroa.

Sinä olet vastuussa kaikesta, koska olet epäonnistunut pitämään hänet tyytyväisenä. On varmasti totta, että jotkut avioeroprosessit tapahtuvat epäystävällisyyden lopputuloksena.

Kiinnitä huomiota seuraaviin tilastotietoihin. Psykologinen kiintymyksen tarve, aviomiehen välinpitämättömyys vaimonsa toiveita kohtaan ja naisen henkisen tilan ylenkatsominen, ovat olleet syitä moniin avioerotapauksiin. “Vuonna 1969 kaiken kaikkiaan 10 372 erosta 1203:ssa ilmaisi eronsa syyksi elämäntarkoituksen menettämisen, arvottomuudentunteen ja miehen välittämisen puutteen vaimoa ja tämän tunteita kohtaan…”

“Nainen sanoi oikeudessa, että hän oli varautunut luopumaan morsiusrahastaan ja jopa maksamaan miehelleen rahasumman saadakseen tämän suostumaan avioeroon. Hän sanoi, että mies oli kiinnostuneempi papukaijoistaan, ja että se oli syy, miksi hän ei enää tahtonut jatkaa elämäänsä hänen kanssaan.”

Rakkaus perheeseen ja ystävyys ovat arvokkaampia kuin mikään muu ja siksi Jumala pitää niitä yhtenä voiman merkeistä ja suurena siunauksena, jonka Hän on ihmiskunnalle suonut. Allah sanoo pyhässä Koraanissa: “Ja yksi Hänen merkeistään on että Hän on luonut puolisot teille toisistanne että löytäisitte levon heistä ja Hän on laittanut väliinne rakkauden ja kiintymyksen: todella tässä on merkkejä ymmärtäville ihmisille.” (Koraani 30:21) [Huom! Jakeen käännös suomentajan]

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi: “Kuka tahansa on ystävämme, osoittaa ystävällisyyttä puolisolleen enemmän.”

Allahin profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) sanoi: “Mitä enemmän uskoo, sitä enemmän ilmaisee ystävällisyyttä puolisolleen.”

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi: “Yksi Allahin profeettojen luonteenpiirteistä on, että he kaikki ovat ystävällisiä vaimoilleen.”

Allahin profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) sanoi: “Sen miehen sanat, joka kertoo vaimolleen “rakastan sinua todella”, eivät koskaan jätä hänen (vaimon) sydäntään.”

Rakkauden ja kiintymyksen pitää tietysti tulla vilpittömästi sydämestä, mutta sittenkään rakkaus jotain kohtaan ei ole tarpeeksi, sillä on elintärkeää ilmaista kiintymyksensä. Näyttämällä tunteesi sanoillasi ja teoillasi, osoittamasi rakkaus palautuu sinulle ja sydämenne vahvistavat rakkauden siteitään.

Suoraan sanoen älä ole valikoiva osoittaessasi rakkauttasi vaimoasi kohtaan. Hänen poissa ollessaan tai läsnä ollessaan sinun pitäisi osoittaa kohteliaisuuksia hänelle. Kirjoita hänelle ollessasi matkalla ja kerro hänelle, että kaipaat häntä. Osta joskus jotain hänelle. Soita hänelle, kun olet töissä ja kysy kuinka hän voi. Yksi tärkeistä asioista naisen mielessä on tällaiset rakkaudenosoitukset.

Rouva… sanoi vuodattaen surunkyyneleitä: “Avioiduin mieheni kanssa elokuun iltana. Elimme yhdessä rauhassa jonkin aikaa. Pidin itseäni maailman onnellisimpana naisena. Asuin hänen pienessä talossaan kuusi vuotta. Tunsin itseni sata kertaa onnellisemmaksi, kun huomasin olevani raskaana. Kun kerroin miehelleni, hän itki ilosta ja otti minut syliinsä. Hän itki niin, että melkein kadotti itsehillintänsä. Hän meni ulos ja osti minulle timanttikaulakorun ja sanoi: “Annan tämän parhaalle naiselle, jonka olen koskaan nähnyt maailmassa.” Mutta ei mennyt kauan, kun hän kuoli liikenneonnettomuudessa.”

Kunnioita vaimoasi

Nainen on ylpeä itsestään aivan samalla tavalla kuin miehetkin. Hän haluaa muiden kunnioittavan häntä. Hän loukkaantuu, jos häntä loukataan tai vähätellään. Hänestä tuntuu hyvältä kun häntä kunnioitetaan ja hän vihaa niitä jotka alistavat häntä.

Hyvä herra! Vaimonne odottaa sinulta varmasti, että kunnioitat häntä enemmän kuin muut. Hänellä on täysi oikeus odottaa elämänkumppaninsa ja parhaan ystävänsä pitävän huolta hänestä. Hän työskentelee sinun hyväksesi ja lastesi turvaksi ja siten hän odottaa sinulta, että arvostat hänen ponnistuksiaan ja että kunnioitat häntä. Hänen kunnioittamisensa ei vähennä omaa arvoasi, mutta itse asiassa osoittaa rakkauttasi ja kiintymystäsi häneen. Siksi kunnioita häntä enemmän kuin muita ja puhu hänelle kohteliaasti. Älä keskeytä häntä tai huuda hänelle. Kutsu häntä kunniallisilla ja hyveellisillä sanoilla. Näytä kunnioituksesi, kun hän haluaa istuutua. Kun tulet kotiin ja hän unohtaa sanoa “salam” (tervehtiä rauhan toivotuksella), sinun tulisi sanoa “salam” hänelle. Sano “näkemiin” kuin lähdet kotoanne. Älä kadota yhteyttä häneen matkalla tai ollessasi poissa kotoa. Kirjoita hänelle.

Näytä kunnioituksesi häntä kohtaan tapaamisissa. Vältä vakavasti kaikkia loukkauksia ja nöyryyttämistä. Älä ärsytä tai edes leikilläsi kiusoittele häntä. Älä ajattele, että koska olet häntä lähempänä, hän ei välitä, jos pilailet hänen kustannuksellaan. Päinvastoin hän inhoaa sellaista asennetta, mutta ei näytä sitä.

“Kunnollinen nainen, noin 35-vuotias, sanoo kysyttäessä avioerostaan: “Olen ollut 12 vuotta naimisissa. Mieheni on hyvä mies ja hänessä on paljon hyviä ja miellyttäviä luonteenpiirteitä. Mutta hän ei ole koskaan halunnut ymmärtää, että olen hänen vaimonsa ja hänen molempien lastensa äiti. Hän luulee olevansa helppo henkilö tulla toimeen, mutta hän esittää showtaan kiusaamalla ja nöyryyttämällä minua. Ette voi uskoa kuinka paljon minua on loukattu. Se on vaikuttanut hermoihini niin, että joudun käymään psykiatrilla hoidossa. Olen puhunut miehelleni tästä monta kertaa. Olen rukoillut häntä olemaan kohtelematta minua tällä tavalla. Olen muistuttanut häntä asemastani “hänen vaimonaan” ja iästäni ja että hänen ei ole sopivaa vitsailla minusta muiden edessä, niin että he saavat nauraa tai että heillä olisi hauskaa. Hämmennyn ihmisten edessä ja koska en ole ollut koskaan hauska ihminen. En saa häntä lopettamaan. Koska vaatimukseni eivät ole tavoittaneet miestäni, eroan hänestä mieluummin. Tiedän etten tule olemaan onnellinen omillani, mutta en voi elää sellaisen miehen kanssa joka alistaa minua jatkuvasti.”

Kaikki naiset odottavat aviomiestensä kunnioittavan heitä ja kaikki vihaavat loukkauksia. Jos joku nainen pysyy hiljaa miehensä nöyryytyksen edessä, se ei ole silti todiste, että hän olisi tyytyväinen.

Jos kunnioitat vaimoasi, hän tekee saman sinulle ja siten suhteenne kasvaa vahvemmaksi. Tulet myös ansaitsemaan enemmän kunnioitusta muilta. Jos kohtelet häntä huonosti ja hän vastaa, se on taas sinun syysi – ei hänen.

Hyvä herra! Avioituminen ei ole sama kuin orjan saaminen. Et voi kohdella vapaata ihmistä orjana. Vaimosi on nainut sinut tarkoituksenaan elää sinun kanssasi ja jakaa elämänsä miehen kanssa, joka rakastaa häntä. Hän odottaa samoja asioita sinulta kuin sinäkin häneltä. Siksi kohtele häntä tavalla, jolla haluaisit itse tulla kohdelluksi.

Imaami Sadiq (rauha hänelle) lainasi isäänsä ja sanoi: “Kuka tahansa avioituu, hänen täytyy kunnioittaa vaimoaan.”

Allahin profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) sanoi: “Kukaan ei kunnioita vaimojaan paitsi anteeksiantavat ja kukaan ei loukkaa heitä paitsi kunniattomat.” Allahin profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) lisäsi: “Ken loukkaa perhettään, kadottaa onnen elämässään.”

Lähde: The Minister Monthly Magazine, Vol 22, Issue 1-2 Jan-Feb 2004

Author: Editor