40 hadithia liittyen imaami Huseinin (rauha hänelle) marttyyrikuoleman muistelemiseen

Pyhä Profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) on sanonut: Ne ihmiset, minun ummastani, jotka muistavat neljäkymmentä perimätietoa, jotka liittyvät niihin uskonnon asioihin, joita he tarvitsevat, Allah tulee herättämään ylösnousemuksen päivänä lainoppineina ja tiedemiehinä. (Bihar al-Anwar, osa 2, s. 156; Al-Ikhtasaas, s.2)

HADITH 1

Huseinin (rauha hänelle) rakkauden kuumuus

Pyhä Profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) sanoi:

Totisesti, uskovaisten (mu’miniin) sydämissä koskien Huseinin (rauha hänelle) marttyyriutta, on kuumuus, joka ei koskaan lakkaa.

(Mustadrak al-Wasail, osa 10, s. 318)

HADITH 2

Ashura – Surun päivä

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi:

Hänelle, jolle Ashura on murheen, surun ja itkun päivä, Allah, Mahtava, Loistava, tekee Tuomiopäivästä ilon ja riemun päivän.

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 284)

HADITH 3

Muharram – Suremisen kuukausi

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi:

Muharram-kuukauden tultua, minun isääni, Imaami Kadhimia (rauha hänelle) ei koskaan nähty nauramassa; synkkyys ja surullisuus valtasi hänet kuukauden (ensimmäiseksi) kymmeneksi päiväksi; ja kun kymmenes kuukauden päivä valkeni, se oli murheen, surun ja itkun päivä hänelle.

(Amaali Saduq, s. 111)

HADITH 4

Nauravat silmät

Pyhä Profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) sanoi:

Oi Fatima! Jokainen silmä tulee itkemään Tuomiopäivänä, paitsi silmä, joka on vuodattanut kyyneleitä Huseinin (rauha hänelle) tragedian vuoksi, sillä varmasti, se silmä tulee nauramaan ja sille annetaan ilosanomat Paratiisin palkkioista ja mukavuuksista.

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 293)

HADITH 5

Marttyyrina kuolleiden seuralaisten palkkio

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi (yhdelle seuralaisistaan):

Jos haluat, että sinulle tulee olemaan sama palkkio kuin niille, jotka kuolivat marttyyrina Huseinin (rauha hänelle) rinnalla, sitten koska tahansa muistat hänet, sano: “Voi! Olisinpa ollut heidän kanssaan! Olisin saavuttanut suuren saavutuksen.”

(Wasail al-Shia’h, osa 14, s. 502)

HADITH 6

Perinnäinen sureminen

Abu Haroon al-Makfoof sanoi: Esittelin itseni Imaami Sadiqin (rauha hänelle) edessä, mihin hän sanoi minulle: “Lausu minulle runoutta” ja niinpä minä lausuin hänelle. Hän sanoi: “Ei tällä tavalla. Lausu minulle kuin lausut runoja ja itkuvirsiä Huseinin (rauha hänelle) haudan päällä” ja niinpä minä lausuin hänelle (uudestaan).

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 287)

HADITH 7

Palkkio runouden lausumisesta Huseinista (rauha hänelle)

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Ei ole yhtäkään, joka lausuu runoutta Huseinista (rauha hänelle), itkee ja saa muut itkemään sillä tavalla, paitsi että Allah tekee Paratiisista pakollisen hänelle ja antaa anteeksi hänen syntinsä.

(Rijal al-Shaikh al-Tusi, s. 289)

HADITH 8

Ylistysrunojen ja itkuvirsien ihmiset

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Kaikki ylistys on Allahille, joka on asettanut ihmisten joukkoon heitä, jotka saapuvat meidän seuraamme ylistäen meitä ja lausuen itkuvirsiä meistä.

(Wasail al-Shia’h, osa 10, s. 469)

HADITH 9

Runouden lausuminen suruajan aikana

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi (De’bilille, runoilijalle, joka oli vilpittömästi omistautunut Ahlul-Beitille (rauha heille)):

Haluan, että lausut minulle runoutta, sillä varmasti, nämä (Muharram-kuukauden) päivät ovat surun ja murheen päiviä, jotka ovat ohittaneet meidät, Ahlul-Beitin (rauha heille).

(Mustadrak al-Wasail, osa 10, s. 386)

HADITH 10

Shiiat – Kumppanit ja seuralaiset

Imaami Ali (rauha hänelle) sanoi:

Todella, Allah on valinnut meille seuraajia (shiioja), jotka avustavat meitä ja ovat onnellisia meidän onnellisuudestamme ja ovat surullisia meidän surullisuudestamme.

(Ghurar al-Hikam, osa 1, s. 235)

HADITH 11

Paratiisi – Surijan hyvitys

Imaami Ali ibn Al-Huseinilla (rauha heille) oli tapana sanoa:

Jokainen uskovainen (mu’min), jonka silmät vuodattavat kyyneleitä Husein ibn Alin (rauha heille) ja hänen kumppaneidensa tappamisen vuoksi, niin että kyyneleet valuvat alas hänen poskiaan, Allah tulee majoittamaan hänet Paratiisin ylennettyihin huoneisiin.

(Yannaabe’ al-Mawaddah, s. 429)

HADITH 12

Fatiman lapsia (rauha heille) muistaen

Imaami Sajjad (rauha hänelle) sanoi:

Todella, minä en ole koskaan tuonut mieleeni Fatiman lasten (rauha heille) marttyyrikuolemaa, paitsi että olen tukehtunut kyyneliin sen vuoksi.

(Bihar al-Anwar, osa 46, s. 109)

HADITH 13

Taloissa sureminen

Heille, jotka eivät pysty menemään vierailulle (ziyarat) Imaami Huseinin (rauha hänelle) luokse Ashuran päivänä, Imaami Baqir (rauha hänelle) mainitsee tavan suorittaa sureminen (azadari) seuraavasti:

Hänen tulisi surra Huseinin vuoksi (rauha hänelle), itkeä hänen vuokseen ja neuvoa talon jäseniä itkemään hänen vuokseen. Hänen pitäisi muodostaa suruseremonia talossa esittämällä itkuvirsiä ja kärsiä hänen vuokseen; ihmisten pitäisi tavata toisiaan kodeissaan ja tarjota surunvalittelunsa ja lohdutuksensa toisilleen katastrofien vuoksi, jotka ovat tapahtuneet hänelle.

(Kaamil al-Ziyaraat, s. 175)

HADITH 14

Ali (rauha hänelle) itkee surren Karbalan marttyyrejä

Imaami Baqir (rauha hänelle) sanoi:

Amirul Mu’miniin Ali (rauha hänelle), kahden seuralaisensa kanssa, sattui kulkemaan Karbalan ohi ja hänen tehdessään niin, kyyneleet täyttivät hänen silmänsä. Hän sanoi (heille), “Tämä on heidän eläintensä lepopaikka; ja tämä on, mihin heidän matkatavaransa tulevat lasketuiksi; ja täällä heidän verensä tulee vuodatetuksi. Siunattu olet sinä, oi maa, että rakastettujen veri tulee vuodatetuksi sinun päällesi.”

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 258)

HADITH 15

Kyyneleet – Helvetin muuri

Imaami Baqir (rauha hänelle) sanoi:

Hänelle, joka muistaa meitä, tai jonka läsnäollessa meidät muistetaan, ja (sen seurauksena) kyyneleet virtaavat hänen silmistään, vaikka ne saattavat olla moskiiton siiven verran, Allah tulee rakentamaan talon Paratiisiin ja tekee kyyneleistä muurin hänen ja (helvetin) tulen välille.

(Al-Ghadeer, osa 2, s. 202)

HADITH 16

Kaksikymmentä vuotta itkua!

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Mitä tulee Ali ibn al-Huseiniin (rauha heille), hän itki Huseinin (rauha hänelle) vuoksi 20 vuotta (Karbalan tragedian jälkeen); koskaan ei asetettu yhtään ruokaa hänen eteensä, paitsi että hän alkoi itkeä.

(Bihar al-Anwar, osa 46, s. 108)

HADITH 17

Suremisen etiketti

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Kun Ibrahim, Pyhän Profeetan (rauha hänelle ja hänen perheelleen) poika, kuoli, kyyneleet täyttivät Pyhän Profeetan (rauha hänelle ja hänen perheelleen) silmät, mihin hän sanoi, “Silmät ovat kyyneleiset ja sydän on ahdistunut…”

(Bihar al-Anwar, osa 22, s. 157)

HADITH 18

Kyyneleiset silmät

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Hänen, jonka seurassa meidät (ja meidän kärsimyksemme) mainitaan ja sen seurauksena hänen silmänsä vuodattavat kyyneleitä, Allah tulee tekemään hänen kasvoistaan kielletyt helvetin tulelle.

(Bihar al-Anwar, osa. 44, s. 285)

HADITH 19

Huseini (rauha hänelle) kokoontumiset

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi Fudhailille:

Istutteko te yhdessä, puhutteko ja keskusteletteko keskenänne? Fudhail vastasi: Kyllä. Sitten Imaami (rauha hänelle) sanoi: Minä hyväksyn nämä istunnot. Joten pitäkää meidän ‘asiamme’ (Imaamius) elossa. Osoittakoon Allah armon heille, jotka herättävät henkiin meidän asiamme ja tehtävämme!

(Wasail al-Shia’h, osa 10, s. 392)

HADITH 20

Korvaamattomat kyyneleet

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi (Masma’lle, yhdelle heistä, jotka surivat Imaami Huseinin (rauha hänelle) vuoksi):

Suokoon Allah armoa kyyneleillesi! Tiedätkö, että sinua pidetään heinä, jotka ovat syvästi huolissaan meistä; ja heinä, jotka ovat onnellisia meidän onnellisuudestamme ja surullisia meidän surustamme. Tiedätkö, että sinä tulet todistamaan minun isieni läsnäolon lähellä sinua kuolemasi hetkellä.

(Wasail al-Shia’h, osa 10, s. 397)

HADITH 21

Palaneet sydämet

Imaami Sadiq (rauha hänelle) (istuessaan rukousmatolla rukoili surijoille ja heille, jotka menivät Ahlul-Beitin (rauha heille) vierailulle (ziyarat) seuraavasti:

Oi Herra, suo armo niille silmille, jotka ovat vuodattaneet kyyneleitä myötätunnossaan meidän vuoksemme; ja niille sydämille, jotka ovat olleet levottomia ja rakkuloilla meidän vuoksemme; ja niille vaikeroinneille, jotka ovat olleet meidän vuoksemme.

(Bihar al-Anwar, osa 98, s. 8)

HADITH 22

Kyyneleet

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Hänet, jonka silmät vuodattavat kyyneleitä vuoksi veremme, joka on vuodatettu; tai vuoksi oikeuksiemme, jotka on anastettu; tai vuoksi nöyryytyksen, joka on määrätty meille tai yhdelle meidän shiioistamme; Allah tulee majoittamaan Paratiisiin pitkäksi aikaa.

(Amali al-Shaikh al-Mufid, s. 175)

HADITH 23

Taivaan itku

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Oi, Zurarah! Taivas on itkenyt neljäkymmentä päivää Huseinin (rauha hänelle) (marttyyrikuoleman) vuoksi.

(Mustadrak al-Wasail, osa 1, s. 391)

HADITH 24

Pyhä Profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) ja marttyyrien vuoksi itkeminen

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Sen jälkeen kun uutiset Ja’far ibn Abi Talibin (rauha hänelle) ja Zaid ibn Harithan marttyyrikuolemasta saavuttivat Pyhän Profeetan (rauha hänelle ja hänen perheelleen), koska tahansa hän astui taloonsa, hän itki ylitsevuotavasti heidän vuokseen ja sanoi: “Heillä oli tapana keskustella kanssani ja he olivat läheisiä minun kanssani ja (nyt) molemmat heistä ovat edesmenneet yhdessä.”

(Man La Yahdhuruhu al-Faqih, osa 1, s. 177)

HADITH 25

Myötätunto Ahlul-Beitille (rauha heille)

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Hengitys hänen, joka on surullinen vuoksi epäoikeudenmukaisuuden ja alistuksen, joka kohdistui meihin, on Allahin ylistys (tasbiih)… Sitten Imaami (rauha hänelle) lisäsi: Tämä perimätieto pitäisi kirjoittaa kullalla.

(Amali al-Shaikh al-Mufid, s. 338)

HADITH 26

Surevat enkelit

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Allah on asettanut Imaami Huseinin (rauha hänelle) haudalle neljätuhatta ahdistunutta ja surun murtamaa enkeliä, jotka itkevät hänen vuokseen (ja tulevat jatkamaan sen tekemistä) Tuomiopäivään asti.

(Kamil al-Ziyaraat, s. 119)

HADITH 27

Huseinin (rauha hänelle) vuoksi itkeminen

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi (Reyyan ibn Shabibille):

Oi, Shabibin poika! Jos sinun täytyy itkeä jonkin vuoksi, sitten tee niin Husein ibn Alin (rauha heille) vuoksi, sillä varmasti, hänet teurastettiin tavalla, jolla pässi teurastetaan.

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 286)

HADITH 28

Kokoontumiset Imaamien (rauha heille) muistamiseksi

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi:

Hänen, joka istuu kokoontumisessa, jossa meidän asioistamme (ja meidän polustamme ja päämääristämme) keskustellaan ja otetaan uudestaan puheeksi, hänen sydämensä ei tule kuolemaan (tuomion) päivänä, jolloin sydämet kuolevat (pelosta).

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 278)

HADITH 29

Huseinin (rauha hänelle) vuoksi itkemisen hyödyt

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi:

Heidän, jotka itkevät, pitäisi itkeä Huseinin (rauha hänelle) mieltymysten vuoksi, sillä varmasti, hänen vuokseen itkeminen poistaa henkilön suuret synnit.

(Bihar al-Anwar, osa. 44, s. 284)

HADITH 30

Syntien anteeksianto

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi:

Oi Shabibin poika! Jos itkisit Huseinin (rauha hänelle) vuoksi siinä määrin, että kyyneleesi vierisivät poskiasi pitkin, Allah antaisi anteeksi kaikki tekemäsi synnit, olkootpa ne suuria syntejä tai pieniä syntejä, tai olkootpa ne vähäisiä tai valtavia.

(Amaali al-Saduq, s. 112)

HADITH 31

Läheisyys suvun kanssa

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi (ibn Shabibille):

Oi, Shabibin poika! Jos se tekee sinut onnelliseksi (ja sinä haluat) olla meidän kanssamme ylennetyillä Paratiisin asemilla, sitten ole surullinen meidän surussamme ja iloinen ilomme hetkinä.

(Wasail al-Shia’h, osa 14, s. 502)

HADITH 32

Ashuran päivä

Imaami Ridha (rauha hänelle) sanoi:

Hän, joka pidättäytyy tavoittelemasta (maailmallisia) halujaan Ashuran päivänä, Allah myöntää hänelle hänen tämän maailman ja tuonpuoleisen halunsa.

(Wasail al-Shia’h, osa 14, s. 504)

HADITH 33

Huseinin (rauha hänelle) vierailija

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Imaami Huseinin (rauha hänelle) vierailija (zaair) kääntyy takaisin (vierailultaan, ziyarat) sellaisena, ettei yhtäkään syntiä jää jäljelle häneen.

(Wasail al-Shia’h, osa 14, s. 422)

HADITH 34

Husein (rauha hänelle) tavoittelee anteeksiantoa vierailijoilleen

(Koskien jotain henkilöä, joka menee vierailulle Imaami Huseinin (rauha hänelle) hautapyhäkköön, Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Hänelle, joka itkee Imaami Huseinin (rauha hänelle) vuoksi, varmasti Imaami (rauha hänelle) tarkkailee häntä ja tavoittelee anteeksiantoa hänelle ja pyytää (myös) pyhiä isiään tavoittelemaan anteeksiantoa hänelle.

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 281)

HADITH 35

Välittäjyys (shafa’a) Tuomiopäivänä

Pyhä Profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) sanoi (kunnioitetulle Fatimalle (rauha hänelle)):

Tuomiopäivänä, sinä tulet toimimaan välittäjänä naisille ja minä tulen toimimaan välittäjänä miehille; jokaista henkilöä, joka on itkenyt Huseinin (rauha hänelle) tragedian vuoksi, me tulemme ottamaan kädestä ja johdattamaan Paratiisiin.

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 292)

HADITH 36

Imaami Sadiq (rauha hänelle) Ashuran päivänä

Abdullah ibn Sinaan sanoo:

Saavuin isäntäni, Imaami Sadiqin (rauha hänelle), seuraan Ashuran päivänä ja löysin hänet kalpeana ja surun murtamana, kyyneleet hänen silmistään virraten kuin putoavat helmet.

(Mustadrak al-Wasail, osa 6, s. 279)

HADITH 37

Ei enkeleitä eikä profeettoja

Pyhä Profeetta (rauha hänelle ja hänen perheelleen) sanoi:

(Tuomiopäivänä, yksi ryhmä nähdään tiloista kaikkein erinomaisimmassa ja kunnioitettavimmassa. Heiltä kysytään, ovatko he enkeleitä tai profeettoja. Vastauksena he sanovat: “Me emme ole enkeleitä emmekä profeettoja, vaan köyhiä Muhammadin (rauha hänelle ja hänen perheelleen) ummasta.” Sitten heiltä kysytään: “Kuinka te sitten saavutitte tämän korkean ja kunnianarvoisan aseman?” He vastaavat: “Emme suorittaneet kovin paljon hyviä tekoja, emmekä viettäneet kaikkia päiviä paaston tilassa tai öitä palvonnan tilassa, mutta kyllä meillä oli tapana suorittaa (päivittäiset) rukouksemme (säännöllisesti), ja milloin tahansa me kuulimme Muhammadin (rauha hänelle ja hänen perheelleen) mainittavan, kyyneleet valuivat pitkin poskiamme.”

(Mustadrak al-Wasail, osa 10, s. 318)

HADITH 38

Imaami Huseinin (rauha hänelle) hautapyhäkössä vieraileminen

Imaami Sadiq (rauha hänelle) sanoi:

Hän (Imaami Husein) (rauha hänelle) näkee heidät, jotka tulevat hänen pyhäkköönsä ja tietää heidät nimiltään, isiensä nimiltä ja arvoltaan Allahin, Loistavan, silmissä paremmin kuin sinä tiedät omat lapsesi!

(Wasail al-Shia’h, osa 14, s. 422)

HADITH 39

Isa (Jeesus) (rauha hänelle) itkee

Imaami Ali (rauha hänelle) sanoi ibn Abbasille:

(Kerran, kun hän sattui kulkemaan Karbalassa), Isa (Jeesus) (rauha hänelle) istuutui alas ja alkoi itkeä. Hänen opetuslapsensa, jotka tarkkailivat häntä, seurasivat esimerkkiä ja alkoivat myös itkeä, mutta eivät ymmärtäneet syytä tähän käyttäytymiseen. He kysyivät häneltä: “Oi, Jumalan henki! Mikä on se, joka saa sinut itkemään?” Isa (Jeesus) (rauha hänelle) sanoi: “Tiedättekö, mikä maa tämä on?” Opetuslapset vastasivat: “Ei.” Sitten hän sanoi: “Tämä on se maa, jolla Profeetta Ahmadin (rauha hänelle ja hänen perheelleen) poika tullaan surmaamaan.”

(Bihar al-Anwar, osa 44, s. 252)

HADITH 40

Kaikki luodut itkevät Imaami Huseinin (rauha hänelle) vuoksi

Abu Basiir kertoo, että Imaami Baqir (rauha hänelle) sanoi:

Ihmiset, jinnit, linnut ja villieläimet (kaikki) surivat ja itkivät Husein ibn Alin (rauha heille) (kohtaaman tragedian) vuoksi.

(Kaamil al-Ziyaraat, s. 79)

Lähde: Käännetty englanninkielisen käännöksen perusteella kirjasta A’zadari – 40 hadith, combiled by Agha Jawad Muhaddathi & Shahnawaz Mahdavi

Author: Editor